ОД ДАНАС ОБАВЕЗНА УПОТРЕБА ЗИМСКЕ ОПРЕМЕ

На основу Закона о безбједности саобраћаја, на путевима гдје је то назначено саобраћајном сигнализацијом, од данас до 1.априла, обавезна је употреба зимске опреме, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

Минимална дубина шаре на газећој површини пнеуматика који се користе у овом периоду је 4 mm. За поједине врсте и категорије возила на одређеном путу или дијелу пута, у одређено вријеме, обавеза употребе пнеуматика за зимску употребу може се утврдити без обзира да ли на том путу постоје зимски услови, саопштено је из Владе Црне Горе.

Када на осталим дјеловима и дионицама пута, који нијесу обухваћени Наредбом, постоје зимски услови (снијежне падавине, на коловозу снијег, лед или поледица), на возилу морају бити пнеуматици за зимску употребу, на свим точковима.

Уколико се возач креће путем или дионицом пута, који није обухваћена Наредбом, а на коловозу нису зимску услови, на возилу не морају бити зимски пнеуматици. За возила категорије лаке и тешке аутобусе, средња и тешка теретна возила, обавезни дио зимске опреме је и лопата, осим за возила која учествују у јавном градском превозу. На возилима се не смију постављати пнеуматици са клиновима.

Имајући у виду тренутне метео услове, релативно високе температуре за ово доба године, те да на путевима у Црној Гори још увијек нису зимски услови, службеници саобраћајне полиције ће у наредним данима, док се метео услови не промјене, кроз превентивне активности, упозоравати возаче на обавезу посједовања и коришћења зимске опреме.

Из Владе апелују не све учеснике у саобраћају, да искористе тренутне повољне метео услове и своја возила припреме за вожњу у зимским условима и на тај начин, поред обавезе поштовања Закона, допринесу својој, безбједности својих сапутника и осталих учесника у саобраћају.

Наредбу Министарства унутрашњих послова, као и табелу са свим путним правцима на којима је од данас обавезна употреба зимске опреме можете пронаћи на линку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here