Од 25. марта сви сектори Института ступају у штрајк

Угоститељи Института др Симо Милошевић данас су почели штрајк због неисплаћених зарада и указали надлежнима на тешко материјално стање. Од 25. марта придружиће им се и остали сектори.

Радници Института примили су у децембру новембарску плату, а једна од радница Оливера Ђуратовић казала је да је крајњи моменат да надлежни реагују.

Оливера Ђуратовић, угоститељ

– Наше колеге су подстанари, у кредитима, самохрани родитељи , боре  се без средстава. Ово је задњи моменат да нас неко схвати озбиљно. Влада примарно. Ово је проблем који се не дешава последња два, три мјесеца, годину, ово је задњих 30 година – казала је она.

Траже од надлежних да се састану и ријеше питање Института, јер ни психички ни материјално, како каже, не могу да поднесу ову ситуацију.

– На сваки састанак надлежних је само констатовано да нам је свима Институт важан. Двије године констатујете, крените да радите нешто. Нико се није сјетио да да радницима неку помоћ, а сви смо у тешкој ситуацији – поручила је Ђуратовић надлежнима.

Како је истакла, добили су незваничну информацију да ће министар здравља др Војислав Шимун у понедељак доћи у Институт и казала да жели да им се посебно обрати и види каквим условима раде.

– Три кувара спремају оброке за 500 људи, знају ли да ми у ресторану немамо минимум минимума служења гостију. Све је на овој Влади да ријеши. Од њеног постојања нисмо добили ниједну плату. Влада је кључна да се стане на крај овој ситуацији – истакла је Ђуратовић.

Због актуелне ситуације сви сектори Института Игало ступиће у штрајк 25. марта, одлука о прекиду рада донесена је на састанку Извршног одбора Синдикалне организације информише предсједница др Марија Обрадовић.

Марија Обрадовић, предсједница Синдиката Института Игало

– Штрајк подразумијева обуставу пријема пацијената на свим одјељењима, осим на дјечијем, а пацијенти који буду у Институту у том тренутку, имаће пун третман, као што су имали до дана започињања штрајка, тако да ће терапије и све бенефите које имају у Институту и даље добијати – наводи она.

Сходно закону о штрајку, како објашњава др Обрадовић, обустава рада биће организована за 10 дана, јер Институт спада у категорију институција важних за функционисање јавног сектора.

У Извршном одбору Синдиката током јучерашњег дана чекали су информације са најављеног састанка између потпредсједника Владе за рад, образовање, здравство и социјалу, др Срђана Павићевића, који је и предсједник Комисије за рјешевање статуса Института и премијера Милојка Спајића, међутим до данас нису ништа добили.

Обрадовић подсјећа да је министар здравља др Војислав Шимун обишао иститут, те да су основани Комисија за рјешавање статуса и Оперативни тим, који су до сада имали низ састанака.

– Свакако цијенимо напоре који се улажу, али је проблем административна спорост, односно спорост у доношењу одлука. Ми, нажалост, више немамо времена за чекање, које смо изгубили током протекле године, када смо подносили све ове захтјеве који су поменути у одлуци о штрајку, а то су исплата двије од три зараде, исплата дуга Југобанке, разговор са мањинским акционарима и ургентна финансијска помоћ – објашњава др Обрадовић.

Од свих захтјева, једино је испуњено потписивање колективног уговора, што је узроковало да се Синдикат одлучи за непопуларну мјесту прекида рада, закључила је др Обрадовић.

1 COMMENT

  1. Od kad je Spajić preuzeo Vladu radnici Instituta nisu dobili niti jednu platu.Ovo dovoljno govori o karakteru vlade i njihovi“ 1000€ minimalne plate ,petodnevnoj radnoj sedmici koja inace za sve drzavne i opstinske strukture nije od Tita ukidana i vracanju sedmocasovnog radnog vremena“.Sramota Crne gore nikakvo sakrivanje istine od strane rthn neće sakriti nasu sramotu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here