Обиљежен завјетни дан у Јошици

Поводом Томине недјеље, завјетног дана Јошице, у цркви Свете Недјеље, данас је служена литургија након које је овим мјестом опходила традиционална литија после трогодишње паузе.

Литургију су служили: протојереј-ставрофор Предраг Видаковић, протојереј Живан Вукојевић и јереји: Шпиро Живковић, Небојша Вуловић и Драгомир Видаковић.

Парох Друге бјељске парохије Драгомир Видаковић у бесједи је истакао значај данашњег празника :

-Апостол Тома, један од дванаесторице, својом сумњом, уствари је ставио печат на славно васкрсење Христово и  утврдио вјеру многима онога времена, а и нама маловјернима данас који се напајамо ријечима светог Јеванђеља. Људска слабост коју је показао апостол Тома, не само он него  и остали ученици Христови, је неупоредива са њиховим каснијим исповиједањем вјере и мученичком кончином“ истакао је, између осталог,   отац Видаковић и додао да и ми треба да се окренемо васкрслом Христу и да га исповиједимо покајани попут апостола Томе ријечима: “ Господ мој и Бог мој“.

Парох јошички Небојша Вуловић, поздравио је на крају све присутне и истакао да му је задовољство што је литија након трогодишње паузе опет прошла кроз Јошицу и тако настављена традиција.

-Сви треба да будемо свјесни значаја завјета и да га држимо онако како су то и наши преци чињели, поручио је парох Вуловић.

Након литургијског и литијског сабрања, Јошичани су за све присутне приредили пригодно послужење у порти овог храма.

ФОТО: Храм Свете Недјеље-Православна парохија Јошичка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here