Коме је данас стало до радника и њихових права?

Баш на Међународни празник рада, када сви говоре о радничким правима, бивши радници Вектра Боке и Montenegro airlinesa, Ђорђе Рајак и Миљан Перовић, заједно са предсједником Радничке партије Максимом Вучинићем, одржали су конференцију за новинаре. Скренули су пажњу на актуелне проблеме са којима се сусрећу, али и предложили веће јединство свих радника на нивоу државе јер је једино тако могуће остварити сопствена права.

Некада је Херцег Нови имао неколико хиљада радника у трговини и туризму, казао је Рајак и подсјетио на предузећа која су тада радила у нашем граду: ХТП Бока, Мјешовито, Првоборац, ПКБ, Винопромет, Бродоградилиште и још нека мања предузећа.

– Од свега тога данас је остало – ништа! Ниједна фирма не ради тако да немамо ни радника. Имамо их само у државним и општинским фирмама у здравству, школству, локалној управи. Ни данас, на Празник рада, бивши радници Вектра Боке немају разлог да га обиљеже, казао је Рајак.

Фото: Ђорђе Рајак

Још једном је, у име некадашњих радника, изразио незадовољство радом надлежних институција, али и менаџмента компаније Вектра Бока.

– Пореска управа је прије годину упутила захтјев да се уведе нови стечај у Вектра Боку, али до тога није дошло већ је створен правни вакум пошто је истекао план реорганизације, стечај није уведен, немамо ни стечајног судију, а стечајни управник којем је дато да управља имовином предузећа није положио тражени испит. Питамо правнике, да ли је то могуће. Све се прећутно одобрава, не реагују на кривичне пријаве. Ми смо доведени на руб пропасти, људи су без доприноса, не могу остварити пензије, казао је Рајак и најавио нови састанак у тужилаштву као и радикалније потезе у наредном периоду.

Он је упутио питање Влади, министарствима и правосуђу да објасне двоструке аршине према радницима због којих једнима одобравају право на отпремнину, а другима не.

Миљан Перовић, бивши радник Montenegro airlinesa, честитао је Први мај „свим срећницима који су запослени“. У име својих колега дао је пуну подршку бившим радницима Вектра Боке.

– Некада је био обичај да се за Први мај организују различити догађаји. Међутим, ми смо данас дошли из Подгорице гдје нико не помиње раднике, а радника је све мање, зато смо у Херцег Новом гдје смо са нашим пријатељима. Неко ће рећи да је проблематика ове двије компаније различита, и јесте, али ефекат свих тих проблема је исти. Радник је преварен од стране послодавца. У неким случајевима послодавац је држава, у другим приватни сектор или локална управа, казао је Перовић и додао да ће са бившим радницима Вектра Боке договорити даље дјеловање према институцијама које треба да рјеше њихове проблеме.

Фото: Миљан Перовић

Позвао је бивше и садашње раднике компанија широм Црне Горе да им се придруже како би заједно реаговали и тражили оно што им је послодавац укинуо. Подсјетио је да је трећина некада запослених у МА прешла у нову компанију.

– Нико од њих нема рјешење о запослењу на неодређено, све су то уговори на мјесец до три. Чувају то што имају. Ситуација је таква да смо једина држава у Европи која има двије компаније у свом власништву. Обиљежили смо годину од тренутка када смо остали без компаније и 28. априла блокирали саобраћајницу која води ка подгоричком аеродрому. Увођењем стечаја покушано је да се искористе ресурси које МА има. Првенствено се то односило на хангар који се односио на одржавање ваздухоплова. Након увођења стечаја, обновили смо лиценцу у Агенцији за цивилно ваздухопловство и понудили новој компанији To Montenegro да се авиони одржавају у Подгорици. Позвали смо и министра капиталних инвестиција Бојанића и државног секретара а нашег бившег колегу Радуновића да посредују, али одлучено је да се авиони одржавају у Братислави, Лисабону и широм Европе.

Док је трећина нашла запослење у новој компанији, двадесетак је остало у компанији у стечају, а остали су или незапослени или су нашли посао у другој бранши.

Неисплаћен радни стаж, дуговање зарада, исплата отпремнина на коју имају право због броја година које су уложили стварајући одређено предузеће – заједнички су проблеми бивших радника Векта Боке и Montenegro airlinesa, казао је Максим Вучинић, предсједник Радничке партије.

Фото: Максим Вучинић

– Уз честитку грађанима за Први мај желим да укажем да нам и у овој, да је назовем пострежимској Црној Гори, фали радничке солидарности. Ово је први случај заједничке радничке солидарности од када је срушен режим Мила Ђукановића. Радници МА су жртве неке нове непромишљене политике, а без обзира чија су жртва, мој задатак је да станем уз раднике и да покушамо заједнички начин да се проблем ријеши. Као посланик, желим да дам пуну подршку радницима, да укажемо на проблеме, позовемо раднике на солидарност, јединство, да позовемо синдикате на одлучност. Данас имамо двије синдикалне централе у Црној Гори, једна ни не помишља да изађе на улицу а друга прави манифестацију док је радничка класа доведене до ивице егзистенције.

Он је подсјетио на раднике Металаца који су изиграни и преварени од многих власти у Црној Гори, неизвјесна је судбина радника Жељезаре, затим бивше раднике Комбината алуминијума и позвао их на јединство.

– Ако желимо да остваре права, потребно је направити заједничку иницијативу јер смо свједоци да све вријеме радници који протестују у различитим крајевима Црне Горе, не остварују своја права и слабо их се ко сјећа. Радници Вектра Боке су најавили радикалније протесте, радници МА  су то већ урадили, остаје да видимо како ће нова Влада да одговори на ове изазове. Они су дужни да ријеше проблеме без обзира која је претходна власт крива, казао је Вучинић.

4 COMMENTS

  1. Evo ga opet voda politicare i zali se da se nemogu naplatiti sudske presude, a prije toga krivicnim prijavama blokira radnike da naplate svoja presudjena potrazivanja, pa njih je stalno 10 do 15 na skupovima od 200 i nesto sto potrazuju novac.

  2. Postoje hrabri istiniti ljudi koji se bore za prava i slobodu i oni drugi kukavice koji cekaju druge da se izbore pa da se prikljuce.A postoje i oni treci koji su toliko nezadovoljni zivotom , daleko od hrabrosti ,ni sami ne znaju kome da kontriraju pa to cine tek tako da bi nesto napisali u nedostatku i hrabrosti i mudrosti.

  3. Kome je stalo…???
    Parking servis, pobrinuo se da rade 2 i 3 po kisi i zarade praznicnu dnevnicu i tako poboljsa njihov budzet za mjesec maj.
    Oni sto se ne razbole danas po kisi uzivat ce kada im legne praznicna dnevnica!!!
    A ovi iz kancelarije sjede doma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here