Обиљежен Видовдан у цркви Лазарица

Поводом Видовдана у цркви Лазарица, на Видовом врху, служена је литургија и парастос косовским мученицима и ношена литија. Литургију су служили архијерејски намјесник Обрен Јовановић, парох игаљско-суторински Стеван Дурић и јереј Владан Пантелић. Литургији је присуствовао потпредсједник општине Милош Коњевић.

У бесједи архијерејски намјесник Обрен Јовановић казао је да је Косово неиспричана прича и да то траје седам вијекова и да увијек говори о Косову на исти начин са радошћу, али и жалом у срцу.

-Косовска прича може само да се схвати Светим јеванђељем, јер је једино надахнуће јеванђеља руководило светога цара Лазара да се опредијели за царство небеско. По свим логикама овога свијета, наше у то вријеме малено царство да стане у одбрану таквој сили, војсци и у оној вријеме моћи, је било немогуће. Цар Лазар је био свети сигурно и вријеме свог овоземаљског живота, своју вјеру и вјерност Богу запечатио је на Косову и за сва времена опредијелио пут српског народа , казао је Јовановић.

Предсједник Црквене општине Топаљско херцегновске Зоран Лазаревић казао је мисли да када се вјерници скупе саборно у храмовима само тада су пуни самопоуздања и свјесни да постоји сила Божија.

-Од Видовдана до данас у континуитету у народу, цркви, гуслама, обичајима , памћењу, пјесми књижевности, уму живи Косово. Косово као једна васкрсла, обновитељска сила, сила Духа светога коју је Лазар на Косову исповједио, казао је Лазаревић.

Подсјетио је да је прије 25 година договорена обнова храма и да је идејни творац био покојни професор Веселин Песторић.

-То је био човјек изузетног духа и познавалац културног и опште народног наслијеђа у овоме граду. Свака служба на Видовом врху биће и помен и сјећање на њега.

Парох игаљско-суторински Стеван Дурић захвалио и породици Радовић која је финансијски помогла обнову храма. Икону Богородице овом храму јутрос је поклонио Андрија Поповић из Мојдежа, а који сада живи у Београду.

У културно умјетничком програму наступио је гуслар Милија Косовић и пјевачко друштво Карађорђе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here