Обиљежен 4. јул у Херцег Новом – Дан у којем се преплићу прошлост, садашњост и будућност

Дан борца 4. јул и ове године традиционално је обиљежен у херцегновској општини. Централна свечаност је одржана у Спомен парку у Суторини, гдје се налазе слободарска обиљежја бораца од херцеговачког устанка до посљедњег рата деведестих година. Делегације Општине Херцег Нови, удружења бораца Херцег Новог, Боке и Куле, Мјесне заједнице Суторина, положили су данас вијенце у Спомен парку погинулим борцима у Суторини.

О значају 4. јула Дану борца, говорио је члан Предсједништва СУБНОР-а Црне Горе 1941-1945 Љубенко Боровић, нагласивши да је ово један од најзначајних датума из наш новије историје.

Љубенко Боровић

– Окупили смо се у Суторини, на овом Спомен обиљежу, а то смо урадили и у Бијелој и Баошићу, да одамо почаст палим борцима и положимо цвијеће, како би обиљежили 83 годишњицу Дана борца. Сјетили смо се 4. јула 1941. године када је у Београду, Политбиро Мјесног комитета КПЈ донио историјску одлуку, упутивши позив народима и народностима Југославије, за подизање оружаног устанка против окупатора и домаћих издајника. Ово је дан када се преплићу прошлост, садашњост и будућност. Судбоносни 4. јул није само датум у календару, већ и моменат који симболизује отпорност, пожртвованост и одлучност и све оно што је добро у нама.

Дан борца је дан када је народ у Црној Гори међу првим кренуо на општенародни устанак, дан када смо побиједили. То је било бирање њихове части, умјесто потчињавања неправди, јачем и снажнијем…Овај датум и ова колосална одлука о дизању општенародног устанка дубоко су урезани у националну свијест и подсјећају на високу цијену слободе. Зато морамо наставити и осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације…Ове ријечи су и данас више него актуелне, гледајући све што се дешава у региону и свијету. Зато са овог мјеста у Суторини, шаљемо поруку потомству, да слиједи своје претке, који су нам створили слободу, коју данас уживамо, рекао је Боровић.

У име Општине Херцег Нови, вијенац су положили потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур и помоћник секретара за друштвене дјелатности Митар Кисјелица.

У име СО Херцег Нови, скуп је поздравио Митар Кисјелица:

– Датум, попут овод Дана борца, увијек представља прилику да покажемо поштовање према прецима, који су дали свој живот за слободу, али и цијелом нашем народу, који није пристајао на покоравање фашистичком окупатору. У тој борби за слободу, нашли су се Новљанке и Новљани, али све оне жртве и нејачи, који су били затечени на Мамули, до оних небројених  хиљада,  који су страдали у Јасеновцу и другим стратиштима нашег народа. Наш основни задатак је да се стално подсјећамо на све жртве и да учимо младе, да је слобода – светиња, да воле свој народ и отаџбину. Опомињемо, како се не би поновиле, како бисмо послали јасну поруку онима који и данас звецкају оружјем и да покажемо да ниједан политички или економски интерес није већи од живота и слободе човјека, поручио је Кисјелица. Породице бораца и делегације поздравили су домаћини, предсједник ОБНОР ХН 1941 – 1945, Ђорђе Злоковић и предсједник МЗ Суторина, Боро Лучић.

У име Мјесне заједнице Суторине, на скупу је говорио предсједник МЗ Боро Лучић, који је истакао слободарску традицију, Суторине, Херцег Новог и Боке. Спомен парк у Суторини је јединствен, јер сабира споменике из скоро свих ратова које је овај народ водио на овим просторима, казао је Лучић и истакао да се окупљањем у парку велича чин бораца, који су дали највише што човјек може дати, а то је сопствени живот.

– Овдје је довољно ћутати или само рећи хвала за све што су пружили током вијекова за слободу овог краја и ове земље. Поносни смо на све њих, јер од ратова од 16. вијека на овамо није било борбе у којима овај крај није дао своје жртве. И у Другом свјетском рату, можда највећем рату који се водио на овим просторима, нисмо бјежали него смо били постојани, учествовали и дали свој допринос у ослобођењу. Надам се да нас неће чекати нови ратови, али кажу да је историја најбољи учитељ и да се она понавља. Налазимо се на просторима на којима се укрштају интереси великих, а када се велики питају, онда ту мали могу само да траже своју слободу кроз борбу , казао је Лучић и додао да окупљање у спомен парку потврђује да слободарски дух живи у данашњим генерацијама.

Скупу су присуствали и представници ОБНОР-а Херцег Новог, Котора и Тивта и представник Борачке организације Куле, који ће 12. јула у  нашем граду потписати Повељу о братимљењу борачких организације Херцег Новог и Куле.

Полагањем цвијећа код Цркве Полагање Ризе Пресвета Богородице, на гроб Ненада (Славољуба) Желалића (1922 – 1945), који је погинуо као борац Прве пролетерске бригаде, обиљежен је Дан борца у Бијелој. О његовом лику и дјелу говорио је предсједник Мјесног одбора борачке организације Бијела Божо Шеровић.

Дан борца, 4. јули обиљежен је и у Баошићу, полагањем вијенаца на Спомен чесму испред Дома културе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here