Уплаћен новац Институту Игало

Институт Игало

Министарство здравља и Фонд за здравствено осигурање Црне Горе уплатили су данас Институту „Др Симо Милошевић“  средства по закључку Владе од 28. јуна, потврдио је за РТХН министар здравља др Војислав Шимун.  Тада је Влада  задужила Министарство финансија да из текуће буџетске резерве преусмјери 5 милиона еура Фонду за здравствено осигурање Црне Горе како би тај износ био уплаћен Институту Игало у циљу деблокаде рачуна. За сутра је Институту Игало најављена посјета премијера Милојка Спајића и министара из Владе који су били укључени у овај веома сложени посао, спасавања  Института Игало од стечаја.

Подсјећамо, Фонд за здравствено осигурање Црне Горе требало је по закључку Владе да измири прокњижене обавезе у износу од 2.109.080 еура  према Институту, као и да уплати средства у износу од 2.890.920 еура са буџетске ставке – лијечење ван система јавних здравствених установа у Црној Гори Институту по основу услуга о пружању специјализоване медицинске рехабилитације у току 2024. године.

Министар здравља др Војислав Шимун казао је кратко за РТХН да је Влада интензивно радила на рјешењу  уз велику и директну подршку премијера Спајића.

Највећи мањински акционар Института Игало,  Жарко Ракчевић треба, према раније постигнутом договору, да уплати износ од 5 милиона еура по основу бескаматне позајмице.  Он је на конференцији за новинаре 21. јуна казао да би новац могао бити уплаћен за 15-ак дана.

Након деблокаде рачуна, сљедећи корак је израда Плана реструктуирања у што краћем року а не дужем од шест мјесеци, чиме ће се нормализовати пословање Института тренутно оптерећено значајним дуговима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here