У Баошићу уприличена свечаност „Старом капетану у част“

У дворишту куће капетана Штумбергера, синоћ је поводом 132 године од његовог рођења, уприличена свечаност „Старом капетану у част“, у организацији Мјесне заједнице Баошић и Градског музеја Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић.

Знаменит по много чему, цијењен не само на нашим просторима већ и много шире, дошао је у Боку из родне Словеније, заволио је и остао, а потом сву своју имовину оставио Баошићима.

Капетан Штумбергер познат је као командант војне базе у Кумбору и капетан подморнице, али никако не треба занематрити његов свестрани карактер, нарочито у ваздухопловству и иновацијама гдје је имао преко 500 патената.

Говорио је пет страних језика, бавио се сликарством, резбарио је, написао 34 стручна рада, а посебно је био поносан на своју библиотеку у којој је сачувао ријетке књихе и записе као што је Енглеска библија из средине 16. вијека, затим Ослобођење Јерусалима и слично.

У име домаћина, Мјесне заједнице Баошић присутне је поздравио предсједник МЗ Ђуро Цвјетковић који је између осталог казао да ће у наредном периоду бити уређен прилаз кући капетана Штумбергера.

Ђуро Цвјетковић, предсједник МЗ Баошић

-Подсјетио бих да је градоначелник Катић прошле године обећао да ће се урадити друга дионица потпорног зида на путу који води ка засеоку и Музеју капетана Штунбергера што је и урађено, а расписан је и  тендер за избор извођача радова за асфалтирање исте улице што је у плану рада МЗ у наредном периоду. Заједно ћемо са Општином допринијети да прилаз Музеју буде уређен, казао је Цвјетковић.

Свечаности „Старом капетану у част“ поред организатора присуствавао је потпредсјеник Општине Мирко Мустур. У умјетничком програму наступили су чланови КУД Слога из Ђеновића и клапа Кастел Нуово.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here