Из скупштинске сале позвани дужници да врате кредите Задужбини Дуковић

Задужбина Дуковић упркос временима када је била готово заборављена и запуштена, на срећу није пропала. Зграда у некадашњој Рисанској, однедавно у улици,  степеништу које носи име дародавке – Елизе Ломбардић Дуковић,  јесте реновирана али треба још уредити двориште и ентеријер и одредити намјену овом атрактивном објекту,  поштујући тестаментарну вољу оставиоца. Премда није биле тема данашњег засиједања Скупштине општине, у оквиру расправе о извјештајима о раду установа културе, одборник Марко Лучић се осврнуо и на проблематику дуга који према Задужбини Дуковић имају некадашњи ученици и студенти, корисници кредита који су опредјељени из средстава те фондације, а по тестаменту Елизе Ломбардић Дуковић.

Марко Лучић, одборник ГГ „Нови побјеђује“

На сједници се чуло и да је досадашњем Управном одбору Задужбине истекао мандат те да је неопходно што прије формирати нови како би се и наставило унутрашње уређење објекта, чија намјена тек треба да се одреди.

Одборник Зоран Лазаревић и до скоро члан УО Задужбине казао је да је у протеклих пет, шест година више  уложено у овај објекат него у периоду од неколико деценија прије тога.

Зоран Лазаревић, одборник ГГ „Нови побјеђује“

-Захваљујући Татјани Јакобсон која управља задужбином у Трсту обезбјеђена су средства од 120 000 еура и објекат задужбине Дуковић у Херцег Новом није био у бољем стању него што је сада. Урађени су санациони, реконструкциони и конзерваторски радови који су омогућили да тај објекат даље не пропада, казао је Лазаревић.

Потраживања које задужбина има према корисницима кредита који су користили средства из Фонда достигла су износ од скоро 50 000 еура а по ријечима Лазаревића, ради се „о препознатљивим лицима у овом граду, људима који су се правним актима обавезали да ће кредитна средства вратити“.

-Прије 10 година није постојала квалитетна пажња Општине према задужбини и то прије свега у административно – финансијском смислу и зато се вуку одређене посљедице до данас. Апелујем на све дужнике да испуне обавезу према задужбини како не би покретали правни поступак, казао је Лазаревић.

Како је појаснио, наставак радова на објекту задужбине зависиће од одлуке о намјени тог простора.

Лазаревић је поручио да је потребно  да се убрзају радње да би дошло до реализације, односно да се што прије формира нови Управни одбор јер је старом истекао мандат.

Секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало подсјетила је да је у претходном периоду задужбина  обновљена захваљујући Татјани  Јакобсон, Мирјани Радојчић и УО али и великом заслугом Општине Херцег Нови.

Ана Замбелић Пиштало, секретарка за културу и образовање

-Веома је важно да та задужбина буде до краја санирана, односно да унутрашњи простор буде на адекватан начин осмишљен, јер је узалудно  све радити уколико  та задужбина не буде одржива, рекла је Замбелић Пиштало.

Општина је, како је информисала, приступила изради Програма развоја културе,  стратешког документа за развој културе у периоду од пет година у који ће, између осталог по ријечима Замбелић Пиштало, бити у једном дијелу укључена и Задужбина Дуковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here