Обиљежавање Дана планете земље у Херцег Новом

Дан планете Земље који се обиљежава широм свијета, сутра ће бити обиљежен и у Херцег Новом, акцијом „Срећна планета по мјери дјетета“ коју организује НВО „Зрак Сунца“, која је побједила на конкурсу ЈП Морско добро за најбољу идеју обиљежавања овог дана. У Акцији ће учествовати дјеца из новских вртића, основних школа, дјеца са са инвалидитетом и њихови родитељи. Заједно ће уредити плажу испред Института у Игалу, а потом ће за њих бити приређен забавни програм и маскенбал.

ЈП Морско добро сваке године већ традиционално обиљежава Дан планете Земље 22. априла објављивањем јавног позива за све НВО које су регистроване на територији свих шест приморских општина да представе своје идеје које је могуће реализовати, а које се тичу обиљежавања овог важног датума. Када је у питању Општина Херцег Нови, Невладина организација за помоћ дјеци са тешкоћама у развоју „Зрак Сунца“ добила је средства и реализоваће акцију „Срећна планета по мјери дјетета“ у оквиру које  су планиране три акције чишћења, уређење плажа, школских дворишта, игралишта и парка испред удружења, наводи Љиљана Крстић из НВО „Зрак Сунца“

-Врло смо срећни и поносни  што смо освојили прво мјесто. У допису који смо добили наводи се да смо освојили прво мјесто и да смо добили свих значајних 100 бодова. Акцију „Срећна планета по мјери дјетета“ организоваћемо у понедељак, 22.априла на Дан планете Земље, каже Крстић.

Ове године дјеца су имала подстицај да изразе своје идеје о заштити планете кроз цртеже, слике, пjесме или маске. Ово је креативан начин да се подстакне свijест о заштити животне средине. Када је чишћење плажа у питању, посебан акценат се ставља на уређење плаже испред Прве фазе Института Др Симо Милошевић, која је прилагођена лицима са инвалидитетом, каже Љиљана Крстић из НВО „Зрак Сунца“

– Акција почиње у 10 сати, а сви су позвани да се придруже. Након чишћења плажа и школских дворишта и парка,  биће приређен програм у коме учествују најмлађи, затим, изложба ликовних радова дјеце, а биће организован и маскенбал за дјецу који ће бити такмичарског карактера, а све маске врједноваће комисија, наводи Љиљана Крстић.

Годишница постојања еколошког покрета који је настао 1970. године са циљем скретања пажње на значај очувања окружења, као и спрјечавање посљедица негативних активности на животну средину обиљежава се 22.априла као Међународни дан планете Земље, а чланови  НВО „Зрак Сунца“ из Херцег Новог у обиљежавању овог датума учествују дуги низ година, каже Крстић.

-Акцију смо надограђивали свих ових 18 година, јер ми 18 година аплицирамо Морском добру. Учеснике акције нећемо да мјењамо, сваке године су нам исти, то су дјеца из новских вртића, углавном из вртића из Игала, ученици основних школа „Дашо Павичић“, „Милан Вуковић“ „Орјенски батаљон“ и „Илија Кишић“, дјеца са инвалидитетом, родитељи и сви грађани  су добродошли. Сваке године се окупи око 300 учесника.

Ове активности не само да ће деци пружити забаву и едукацију, већ ће их и подстаћи да постану одговорни грађани који брину о будућности наше планете.

Сви који могу да помогну у акцији чишћења могу да се прикључе у понедељак у 10 сати веселој дружини која ће прикупљати и одлагати оно што су несавесни грађани бацили. Они ће и ове године апеловати да више рачуна поведемо о нашој планети, да водимо рачуна гдје бацамо отпад и да им тако помогнемо да имају што мање посла у неким наредним акцијама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here