Новско шеталиште као атеље за “Камену колонију”

Вајарска колонија на отвореном под називом „Окамењена сјећања“ одржава се на шеталишту Пет Даница у непосредној близини хотела Плажа. Умјетничку колонију организује удружење Камена Колонија, у сарадњи са Секретаријатом за културу и образовање Општине Херцег Нови и ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“, у оквиру десете међународне изложбе „Камен у архитектури и умјетности“ колонији учествују мозаичари Александар Станојев, Љиљана Ривић и Ана Миљковић, и вајари Лука Радојевић и Андреј Митевски.

Програм је почео у галерији “Јосип Бепо Бенковић” отварањем изложбе која промовише камен као материјал и као таква је јединствена код нас и у региону. Вајарска колонија замишљена је као вишегодишњи пројекат, који би у Херцег Новом сваке године окупљао већи број вајара и мозаичара. казао је организатор Зоран Ђајић.

-Мозаичарска колонија је посвећена Бори Њежићу који је направио револуцију у изради зидног мозаика у бившој Југославији и Луки Томановићу ,који је један од највећих црногорских и југословенских вајара, казао је Ђајић.

Умјетница Ана Миљковић израђују рибу по графици Борислава Њежића , чији рад је инспирише.

-У оваквом каменом окружењу инспирација је огромна, казала је Миљковић.

Умјетник Габриел Чаплин, са Аном заједно израђује иконе, а сад јој помаже на овом мозаику.

-Организатор је објезбједио камен и он је наш добар пријатељ. Још увијек се учим вјештину слагања мозаика, искрен да будем, заправо сам помоћник, казао је Чаплин.

Програм је почео у галерији “Јосип Бепо Бенковић” отварањем изложбе која промовише камен као материјал и као таква је јединствена код нас и у региону. Поставка је подијељена у три области: Архитектура и дизајн у камену, Скулптура у камену и Мозаик у камену, а заинтересовани је могу обићи до 30. јуна, радним данима и суботом од 08 до 19 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here