МЗ Херцег Нови: Валоризација тврђава, инфраструктурно и комунално уређење центра града

У Мјесној заједници Херцег Нови спремно су дочекали туристе, са великим потенцијалом, посебно, што се тиче понуде и презентације  аутентичности Старог града. Међутим, потребно је доста тога учинити, како би се одређени проблеми, на најбољи начин и у сарадњи са грађанима, ријешили.

Гостујући у емисији Новско јутро, в.д. предсједница Мјесне заједнице Херцег Нови Бранка Петровић је навела да валоризација тврђава пружа велике могућности:

-Требало би да се потрудимо да што више оспособимо наше тврђаве,  као туристичку атракцију и културно насљеђе, што у првој линији, као град нудимо. То дефинитивно би требало да буде Стари град. Све у свему, коментари туриста говоре да тврђаве и стари дио града, на њих оставља феноменалан утисак. То је нешто што је аутентично, што смо успјели да сачувамо. Кренули смо у акцију да се сређују тврђаве, што је јако важно. Требало би више пажње да се посвети центру града, сматра Петровић.

Свјесни да постоји доста комуналних проблема, у овој Мјесној заједници настоје да допринесу да општа слика града, остави што бољи утисак:

Позивају грађане да дођу у канцеларију Мјесне заједнице, која се налази испод Сат куле да учествују у раду, дају предлоге, сугестије, захтјеве да се више ангажују у активностима Мјесне заједнице.  

МЗ Херцег Нови обухвата простор од Степеништа Даниице Томашевић,  Старог града, Савинске дубраве, Манастира Савина до Болнице Мељине и Ватрогасног дома.

-У саставу МЗ Херцег Нови је велико насеље Савина. Подручје горње и доње Савине је у експанзији градње и развоја. Много тога би требало да се инфраструктурно уради у циљу планске урбанизације простора. Сагледаћемо све проблеме и позивам и грађане да видимо њихове проблеме. Требало би да се среде комунални проблеми одводње атмосферских вода, јавне расвјете, тротоара, санације путева и друге инфраструктуре. Имамо предлоге за асфалтирање тротоара, као што је потез, од старог Дома здравља, односно, предузећа Чистоћа, према ОШ „Милан Вуковић“, који је на појединим мјестима  у лошем стању. Имамо доста посла и очекујемо од грађана да нам помогну и сугеришу, објаснила је Петровић.

 Канцеларија Мјесне заједнице је реновирана. Савјет Мјесне заједнице је на првом састанку донио одлуку да се модернизује канцеларија и да буде примјерена центру града.

-Савјет се труди да што модерније опреми канцеларију МЗ. Набавља се опрема, која ће бити адекватна за обављање те врсте административних послова.  Желимо да све функционише што ефикасније, брже, на услузи и сервис грађанима. Између седам и 15 часова могу свратити у канцеларију, а обрасце ће формулисати у облику захтјева, да би се грађани лакше снашли. Могу оставити своје предлоге, дати сугестије, захтјеве, а на услузи је и телефон: 031/ 322-394.

У сарадњи са Управом за заштиту културних добара, локална самоуправа и Мјесна заједница ће размотрити  предлоге, које су актуелне дуже вријеме за центар града, трг Николе Ђурковића, од дијела Његошеве улице према Белависти:

– Неке наше идеје и сугестије се споро реализују. За све што се треба урадити мора се добити одобрење Управе за заштиту културних добара из Котора. Тако, имамо предлог, који је прошао скупштинску процедуру да се ураде рукохвати на степеништу испод Сат куле, што је посебно корисно за старије. Морамо да се усагласимо са одредбама Управе и да пронађемо модалитет, како би се уклопило у амбијент Старог града и сачувао идентитет, изглед, а опет да осавременимо неке ствари, како на тргу, тако и Белависти. Важно је да се уклопимо, покушамо да сачувамо старо и урадимо нешто ново и корисно.  

Трг је замро, мислим да су неке одлуке лоше донесене, што се тиче функције трга. Сматрамо да се требају измјестити банке  из центра и пређу у пословну зону, јер ипак  Стари град и трг би требало да има функцију за туристе и буде прилагођен пјешачкој зони и приведен намјени, оцјењује Петровић:   

Одредбе из комуналне области  донесене су давно неке  се поштују и не трг би требало да буде једнообразно уређен, сви угоститељски објекти да имају сунцобране једнаке, одређене, боје, шкуре и ограде зелене боје, а и фасаде су прилично шарене. Требало би да буду у једном тону. Клима уређаји не би требало да су постављени на предњој страни кућа, него иза или са стране. Неопходно је да се сви прилагодимо визуелном изгледу и духу града, да буде имиџ…На свима нама је да поведемо рачуна о старом језгру и центру града, позвала је Бранка Петровић.

Мјесна заједница, са грађанима би требало да пронађе рјешење, о тома како да се уреди култни Мљечни ресторан у Његошевој улици.

– На нама је да пронађемо рјешење да спољни изглед уредимо колико дозвољавају наше надлежности, јер је ресторан у власништву Вектра Боке.  Покушаћемо да добијемо одобрење да се ураде ситне интервенције на прикривању ругла и да са спољне стране ставимо рекламу, лијепу слику Херцег Новог. Туристи који пролазе овако не знају о чему се ради  и не интересује их, у чијој је надлежности објекат или површина, уочила је Петровић.

Такође, ће настојати да се што више озелени парк Боке, који је такође у власништу Вектра Боке. Покренуће акцију са комуналним предузећима, да обнове ботанички врт, позивајући да сви учествовују у томе, што је у јавном интересу. Има и оних који су се добровољно пријавили, како би уредили парк, донијели саднице и оплеменили тај простор, који је некада словио као на Јадрану, најљепши зелени врт са ријетким, егзотичним биљним врстама.     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here