Нова наставна година у уређенијој школи и по новом моделу смјена

Ученици и наставници Средње мјешовите школе Иван Горан Ковачић имају нови распоред смјена по којима ће бити организована настава. Љетњи распуст, у овој установи, искоришћен је за уређење ентеријера као и санацију шест тоалета.

Након ослушкивања потреба ученика и родитеља, управа школе је успјела да добије дозволу Министарства просвјете да другачије организује смјене, објаснила је директорица школе Љиљана Карановић.

Фото: директорица СМШ Иван Горан Ковачић Љиљана Карановић

– Годинама смо тражили да се измјене смјене, али није било услова. Сада је другачије и другачије можемо организовати живот школе. У првој смјени су, као и до сада, ученици гимназије, туристичке и грађевинске, а од ове године и ученици економске школе који су до сада били у поподневној смјени. Од 11:00 часова наставу ће похађати друга смјена – здравствени и физиотерапеутски техничари, комплетна угоститељска школа, фризери и трговци. Успјели смо да скратимо поподневну смјену која је била проблематична највише у организацији на дневном нивоу живота породице гдје родитељи најчешће не би могли ни да виде своју дјецу. Настава је траја до 18:40, а имамо путнике из околних насеља али и сусједних градова и заиста је требало о томе повести рачуна, казала је Карановић.

Пријем за прваке школа које спадају у прву смјену је у 8:00 сати, а оних који припадају другој смјени у 11:30.

Ове године уписано је 260 средњошколаца, формирана су два одјељења гимназије, а највеће интересовање било је за средње стручне школе четвртог степена. Посебан изазов био је организовати функционисање новог образовног профила – здравствени техничар.

– Заиста је било велико интересовање и драго ми је што смо успјели заједничким дјеловањем како на локалном нивоу тако и у Министарству, Центру за стручно образовање, Заводу за школство, да добијемо ову стручну школу. Имамо услове, имаће свој кабинет. Било је веома тешко наћи стручни кадар јер су и здравствене установе у дефициту и љекара и медицинског особља, али смо успјели тако да ће нам долазити наставни кадар из болнице у Котору, болнице у Мељинама, Дома здравља и Института у Игалу. Ученици ће обављати праксу у ове три новске здравствене установе за шта ће бити потписани уговори. Потребно је да су то стручни људи, са референцама како би ђаци добили оно што им је потребно. Изузетно сам захвална др Саву Марићу, др Оливери Елез, др Горану Комару и предсједнику Општине Стевану Катићу на помоћи да нађемо сва ова кадровска рјешења, јер паралелно са организацијом наставе у медицинској школи одвија се и она у старијим разредима физиотерапеутске, објаснила је директорица Карановић.

Један од горућих проблема било је стање у којем су се налазили тоалети, али ће шест њих бити потпуно завршено у наредних неколико дана, казала је директорица Карановић.

– Након интерне евалуације коју спроводимо на крају школске године, није било ниједног ученика а да управо тај проблем стања у којем су тоалети није назначио као најгори. Добили смо донацију, не у новцу, већ у материјалу и радној снази, захваљујући Бору Лучићу. Наравно, имамо одобрење Министарства просвјете. До 5. септембра биће сређена три мокра чвора на једној вертикали, а следеће седмице и три на другој вертикали. Санација подразумјева промјену одводних цијеви, што нам је био највећи проблем, а потом и уградњу нових санитарија, казала је директорица Карановић.

Период без наставе искоришћен је за санацију ентеријера па су преуређене учионице за грађевинског техничара, стављен елоксир у кабинету физике, набаљени телевизори, интернет, а дио гдје је био вртић, сада је искоришћен за кабинете страних језика.

Санација крова над фискултурном салом почеће и прије 15. септембра, до када важи одлука о забрани градње, јер је школа добила одобрење за  почетак радова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here