ДПС Херцег Нови: Да ли је у Херцег Новом одржана свечана академија или вјерски скуп?

Саопштење за јавност упутили су из ОО ДПС Херцег Нови поводом одржаног програма у част 640 година од оснивања града.

-Програм је према мишљењу већине учесника и гостију представљао вјерски скуп чија је главна звијезда био челник православне Цркве Србије господин Порфирије Перић. Зашто је баш тај датум изабран за обиљежавање годишњице оснивања Херцег Новог није нам познато, осим да је повезан са славом Манастира Савина што му додатно даје вјерски карактер. Мултивјерски, мултиетнички и мултинационални карактер Херцег Новог о којем тако често воли да говори предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, уз све што је претходило овом програму, доведен је до бесмисла, навели су из ОО ДПС.

Како кажу, прославе јубилеја оснивања Херцег Новог до сада су се уприличавале на полувјековни или вјековни ниво, али сада је нечијом одлуком то промијењено.

-Знамо сигурно да није одлуком Скупштине општине Херцег Нови јер се она не може одржати због неслагања у коалицији која врши власт, па све упућује да је у питању самовољна одлука предсједника Општине. До којег нивоа самовоље, недемократичности и бесмисла може да се иде, доказао је и уручивањем такозване „Светостефанске повеље“ господину Перићу, кажу у ОО ДПС и наводе да повеља не потпада ни под један од званичних докумената Општине Херцег Нови.

Сматрају да је свему дата политичка нота на агенди коју заступа СПЦ повезујући Боку, Црну Гору и Херцеговину као мјесто живљења Срба као медитеранског народа.

-Претварајући Херцег Нови у синоним за центар православне Цркве Србије, злоупотребљавајући позицију на којој се налази и игноришући демократске институте који би требали да постоје и у Херцег Новом, господин Катић је изгубио капацитет предсједника свих грађана и отворено и до краја показао сервилност једној вјерској заједници, кажу у ОО ДПС и питају: Ко је донио одлуку о одржавању академије поводом 640 година Херцег Новог? Који организациони одбор је то припремио и ко га је изабрао? Ко је донио одлуку о установљавању Светостефанске повеље, њеној садржају, изгледу и намјени? Колико је све то коштало пореске обвезнике и да ли ће ико за то да сноси одговорност?

А грађани Херцег Новог могу само да гледају како се урушава углед који се тешком муком стицао 640 година, закључују у саопштењу.

2 COMMENTS

  1. “ … главна звијезда био челник православне Цркве Србије господин Порфирије Перић.“ – Дотични „господин“ је Патријарх СПЦркве, г. Порфирије – како за нас тако и за вас из ДПС-а, а и за све остале на Планети. Оваквим начином писања у старту овог вашег памфлета (или шта већ треба да представља овај текст?), сте се заиста дивно представили тако да је даље читање ових ваших шкработина веома дегутантно … Лаку ноћ!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here