Постигнут споразум – парламентарна већина од избора 2020. поново заједно

Представници партија које су након избора  2020. године формирале парламентарну већину, потписали су  споразум и формираће нову Владу Црне Горе, саопштио је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић након састанка.

-Десило се да смо, користећи добру атмосферу, проналазећи све заједничко које нас је спајало и у изборима 2020. године подсјећајући се на времена борбе против режима Мила Ђукановића, данас смо у прелијепој атмосфери успјели да се договоримо. Преузели смо неке обавезе које нијесу саставни дио овог политичког споразума и наредних дана крећемо у разговоре да дефинишемо друге елементе. Ту превасходно мислим на избор новог скупштинског руководства за избор нове Владе. Ово је добра прилика да обавијестимо предсједника Црне Горе и међународну јавност да постоји парламентарна већина и која ће за резултат имати и нову Владу Црне Горе, казао је Мандић.

Функционер Демократа Момо Копривица казао је да је споразум у интересу свих грађана.

-Све колеге су потписале оно што смо ми учврстили још пије седам година, не са ДПСом. Ово је наш тријумф, а потписани споразум нам представља велико политичко задовољство – казао је Копривица.

Зоран Микић (ГП УРА) саопштио је, по потписивању споразума, да даљи развој зависи од дешавања на данашњој сједници Скупштине, на којој је по плану било гласање о смјени предсједнице Данијеле Ђуровић.

Микић је поручио и да „све ово пада у воду“, уколико неко постигне договор са ДПС-а. Исти услов, по ријечима предсједника СНП-а Владимира Јоковића, има и партија на чијем је челу. Вјерује да ће до договора доћи и да ће за 15 дана имати избор новог мандатара, нову Владу и „новог или старог предсједника Скупштине“.

Иницијативу за смјену Ђуровић поднијели су посланици из Демократског фронта, ПзП-a, Демократске Црне Горе, Демоса, Праве и Уједињене Црне Горе.

У образложењу иницијативе за смјену Ђуровић се подсјећа да је основна обавеза предсједника Скупштине да доследно спроводи норме које прописују Устав, закон и парламентарни Пословник.

Фото: РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here