Нова књига Николе Маловића пред новском публиком

Андрић и његово дјело непресушна су инспирација умјетницима у региону, а нарочито онима који живот проводе покрај оних мјеста на којима је Нобеловац живио, радио и стварао. Такав подстицај имају и грађани Херцег Новог, који аутору у част пишу, сликају, организују пјесничке вечери, изложбе и научне скупове.

Књига „Андрић и đavo“ Николе Маловића прву промоцију имаће 5. септембра у 20:00 часова, у Кући нобеловца Ива Андрића гдје се одвија књижевна радња, а уз аутора ће говорити и проф. Светлана Градинац.

„Андрић и đavo“ је фото-новела у драмском облику смјештена у једини дом који је аутор себи за живота саградио, а актери драме су окупљени поводом 50. година од додјеле Нобелове награде. Тринаест занимљивих, међусобно различитих књижевних ликова, покушавају одгонетнути највећу тајну Андрићевог живота и дјела скривену у метафорици два наизглед слична појма,  „игра са смрћу“ и „игра за живот“.

Питање универзалних борби људског постојања савршено се наслања на актуелност Андрићевог дјела и његове свревремености која живи свој живот здружујући разлике и не познајући границе.

Рецезенткиња књиге, проф. Светлана Градинац каже да је: „У књижевности Андрић био и муслиман, и Хрват католик, и Јеврејин, и Србин православац. Тако је постао наднационалан, што може бити само врлина којом је Андрић својим особеним контемплативно-поетским реализмом бојио своје време и своје јунаке. А Никола Маловић је ту особину препознао и истакао као врхунску вредност.“

Никола Маловић дипломирао је на Филолошком факултету у Београду, аутор је тридесетак књига и добитник књижевних награда „Борислав Пекић“, „Лаза Костић“, „Мајсторско писмо“ (за животно дјело), „Лазар Комарчић“ и Октобарске награде града Херцег Новог за роман „Лутајући Бокељ“.

Од 2008. год. уредник је издавачке дјелатности херцегновске Књижаре Со и уредник манифестације „Дани књижаре Со“.

Писао је за „Политику“ и „Недељник“, а колумниста је „Печата“. Члан је Српског књижевног друштва и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“. Један је од оснивача групе П-70.

Светлана Градинац дипломирала је на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на одсјеку за југословенску књижевност и српскохрватски језик. Била је уредница културно-образовних програма за дјецу и омладину и програма „Радости Европе“ у Дјечјем културном центру. Радила је у култури и просвјети.

Оснивач је републичког такмичења у бесједништву, а на Правном факултету Универзитета „Унион“ у Београду, предавала је правну реторику. Један је од оснивача је Удружења „Адлигат“ и у оквиру њега Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности. Члан је „Нушић“ фондације. Добитница је плакете „Најбољима за рад са најмлађима“ и први је носилац Бен Акибиног бесједничког вијенца који се додјељује најбољим професорима реторике.

Пише рецензије за књиге и есеје који су објављени у многим часописима. Учествује на књижевним вечерима те води радионице из бесједништва и културе говора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here