Нортстар одустао од градње на Луштици, завршена експропријација за изградњу саобраћајнице

Макета пројекта

Конзорцијум који чине компаније Нортстар („Northstar“), Иквест Капитал Лимитед („Eqyest Capital Limited“) и кувајтска владајућа фамилија одустали су од пројекта Монтросе због извјештаја Студије утицаја на историјско наслијеђе у којем је захтјевано смањење габарита планираног туристичког насеља. Измјенама закона о експропријацији стекли су се услови за наставак реализације пројекта изградње пута Монтросе.

Због раскида уговора конзорцијум је пред судом за међународну арбитражу у Лондону тужио Владу Црне Горе.

Како за РТХН прича предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, урбанистичко технички услови издати су 2019. године, али због кашњења са документацијом, конзорцијум је раскинуо уговор.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Према нашим информацијама, они су одустали јер је дошло до значајног смањена капацитета у односу на оно што је било договорено, тражећи кроз ту ХиА стидију (Студија утицаја на историјско наслијеђе) и кроз услове, које су тада добили од Управе за заштиту културних добара, преко Министарства културе, како то може да изгледа, јер су добили ограничења – наводи он.

Задатак државе у овом поступку, за који Катић сматра да ће трајати јако дуго, је да нађе начин да заштити своје интересе. Држава је за то формирала комисију у коју су укључени представници министарства финансија, културе и економског развоја, Заштитник имовинско-правних односа, Агенција за инвестиције, Општине Тиват и Херцег Нови и Управа за заштиту културних добара..

– Уколико Студија утицаја на историјско наслијеђе буде проблем, они неће имати елемената да добију државу у том поступку, ако се иза тога не буде крило нешто друго. Они су имали обавезу да ураде Студију, сходно УТ условима и рјешењу Управе за заштиту културних добара, који саставни дио тих УТ услова из 2019. године – објашњава Катић.

Изградња пута за Монтросе паузирана је прошле године због проблема са рјешавањем питања експропријације, што је превазиђено измјенама закона, подсјећа Катић.

– Очекујемо да током ове седмице на снагу ступе те измјене и да се исплати свим приватним власницима све што је до сада завршено кроз експропријацију, како би могло да се крене у реализацију пројекта изградње тог пута Монтросе, гдје су започети припремни радови током претходне године. Сада би требало да крене пријава градње – каже он.

Извођач радова изабран је још прије двије године, па је, како наводи Катић, за очекивати да реализација овог 10 милиона еура вриједног пројекта почне у наредних мјесец, а како је локација на височијој коти, радови неће утицати на одвијање љетње туристичке сезоне.

Катић је задовољан и динамиком реализације другог капиталног инфраструктурног пројекта на Луштици – изградњом водоводне  мреже, уз шта ће и главни пут кроз села бити проширен, без чега туристичка валоризација полуострва није могућа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here