Одржана едукативна радионица подршке друштвеном предузетништву младих

НВО Центар за омладинску едукацију у сарадњи са Секретаријатом за културу и образовање, у оквиру пројекта Европска омладинска картица, организовао је у Омладинском центру едукативну радионицу „Бизнис логика и креација идеја”.

Радионица „Бизнис логика и креација идеја” била је прилика да се херцегновски средњошколци упознају са тиме, шта један бизнис чини друштвено-одговорним,  као и да добију смјернице како да креирају и до краја маја, пријаве своју идеју на Social Impact Award (SIA) такмичење.

Паралелно са едукацијом спроводи се највећи европски програм SIA подршке друштвеном предузетништву младих, казала је Јелена Каварић, национална координаторка програма Social Impact Award (SIA), која је водила едукативну радионицу:

Јелена Каварић

– Драго ми је што смо данас у Херцег Новом и што говоримо о друштвеном предузетништву. Пројекат Европска омладинска картица (EYCA) се у Црној Гори спроводи од 2018. године. Потрудили смо се да кроз шири спектар тема покријемо сва интересовања младих у три црногорске регије. На ред је дошло и друштвено предузетништво младих. Бавимо се темом, али са другачијег аспекта, јер често младима буде конфузно када се говори о бизнис логици и планирању, још када се то уподоби са друштвеним предузетништвом, објашњава Каварић.

Са полазницима је кроз интерактивни рад, било ријечи о креирању бизнис идеје у процесу друштвеног предузетништва:

– Тек на крају када дођемо до крајњег исхода, знају да су креирали једну друштвено одговорну идеју. Суштински, поред Европске омладинске картице, спроводимо и пројекат Social Impact Award, који представља највећи програм подршке друштвеног предузетништва младих, тако да смо 27. марта расписали  пријаве за овај програм и оне ће бити затворене 31. маја. Значи, да сви млади од 15 до 30 година имају могућност да се пријаве својом идејом. Гледали смо да, у потпуности, олакшамо тај процес пријављивања, баш из разлога што млада особа уопште, не мора да познаје концепције бизнис плана, оцјењује Каварић.

Едукативна радионица

Кроз креирање бизнис плана, циљ је да млада особа препозна проблеме у друштвеној заједници:

– Важно је да  креира неко одређено рјешење, које касније може да се претвори у одрживи бизнис план. Током јула одабраћемо 10 финалних тимова, а требало би да кроз рад са менторима, који долазе из области предузетништва, креирају одрживе бизнис планове, како би након септембра, добили идеје младих људи. Те идеје могу да се развијају и оживе кроз менторску подршку и финансијски капитал, очекује она.

За период од двије године спровођења пројекта, имали су 100 предузетничких идеја, а двадесетак их је финансијски подржано и очекују да ће ове године тај број бити већи јер средњошколци су фокусирани и имају потенцијала и креативности у предузетничкој области. Очекују ју да ће из Херцег Новог доћи већи број идеја Social Impact Award.

Каварић подсјећа, да се овај програм спроводи у 18 држава свијета на три континента. Омладина из Црне Горе се показала као изузетно талентована и креативна, а предњачи и по броју освојених такмичења и први су у 18 држава по броју идеја у односу на број становника.

Иначе, пројекат Европска омладинска картица (EYCA), реализује се у партнерству НВО Центар за омладинску едукацију и Министарства спорта и младих, а уз подршку и активно учешће Општине Херцег Нови, која на годишњем нивоу обезбјеђује бесплатну дистрибуцију EYCA картица за све младе на територији локалне самоуправе, као и реализацију програма неформалне едукације у циљу јачања вјештина младих.

Након формалног завршетка друштвено одговорног пројекта, учесницима ће бити обезбијеђена подршка партнера на Social Impact Award program, а три побједничка тима која ће изабрати стручни жири и један одабран онлајн очекује и 1.500 еура почетног капитала за реализацију идеје, менторска подршка, као и прилика да стечена знања и вјештине представе на интернационалном SIA Самиту, који се ове године одржава у Мајнхајму у Њемачкој.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here