НЕПРИХВАТЉИВО ВИСОКА ЦИЈЕНА КВАДРАТА ЗА БУДУЋЕ СТАНОВЕ ПОЛИЦИЈЕ У ИГАЛУ

Почетак изградње станова за херцегновске полицијске службенике још увијек је на чекању. Из Синдиката граничне полиције Херцег Нови кажу да је цијена квадрата од 1550 еура, коју је понудио Синдикат безбједносних институција, неприхватљива као и уступање 13 станова инвеститору како би се цијена квадрата смањила.

Из Синдиката граничне полиције Херцег Нови очекивали су да ће много брже почети изградња станова у Игалу након што је потписан тројни уговор између Општине Херцег Нови, физичких лица која су сукорисници земљишта и Синдиката безбједоносних институција Црне Горе. Међутим понуда коју су претходног мјесеца добили је за њих неприхватљива, објашњава Игор Рмандић, предсједник Синдиката граничне полиције Херцег Нови.

-Та понуда гласи да је метар квадратни стана 1 550 еура, а имали би могућност да гараже и паркинг мјеста посебно купе и плате. Важно је напоменути да ми морамо да платимо и осам станова који иду сувласницима парцеле и пословни простор који у договору, припада Општини Херцег Нови. Цијена од 1 550 еура по квадрату је астрономска за полицијска примања. Цијена је јако чудна ако се зна да у договору са Општином, ми обезбјеђујемо плац, плаћамо комуналије и пројекат за зграду. То значи да извођач радова нема апсолутно никаквих трошкова што се тиче те три ставке. Ако знамо да остали извођачи за слободно тржиште плаћају све то и продају метар квадратни стана за 1 100 или 1 200 еура, потпуно је нејасно зашто је цијена нама оволика  а знамо да извођач нема поменутих трошкова.

Према Рмандићу спорна је и понуда да се извођачу да одређен број  станова како би се умањила цијена квадрата јер би то значило да 13 породица остаје без крова над главом.

– Зграда у Игалу треба да има 53 стамбене јединице, 36 гаражних и 38 паркинг мјеста. Од тога, осам станова иде власницима парцеле, пословни простор Општини Херцег Нови, а службеницима полиције 45 станова. Предсједник Синдиката безбејдносних институција Младен Шушкавчевић нам је великодушно понудио да се смањи цијена стана на 1 100 еура, а да се заузврат ми одрекнемо 13 стамбених јединица, што је за нас неприхватљиво јер би на тај начин 13 породица остало без крова над главом. Дакле, умањење са 1 550 са 1 100 еура, али то је заиста огромна цифра –  13 станова у центру Игала вриједе милион до 1,5 милиона еура, казао је Рмандић.

Рмандић истиче да ранг листу по којој ће одређени службеници добити право куповине стана по повољним условима не могу да сачине док не нађу извођача и не крену у конкретну реализацију пројекта, а потом ће знати модалитете како ће се листа правити.

Обратили су се за помоћ потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу, министру унутрашњих послова Сергеју Секуловићу и директору Управе полиције Зорану Брђанину, како би предузели конкретне кораке и ријешили проблем.

-Службеници полиције у Херцег Новом дуже од 25 година чекају на добијање станова по повољним условима. Ми морамо заштитити своја права и то ћемо покушати свим средствима која нам правни систем ове државе дозвољава, казао је Игор Рмандић, предсједник Синдиката граничне полиције ХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here