ТРАЖЕ НАЈБОЉИ МОДЕЛ ЗА КУПОВИНУ СТАНОВА – ТВРДЕ ИЗ СБИ

Синдикат безбједоносних институција Црне Горе (СБИ) реаговао је на тврдње Синдиката граничне полиције Херцег Нови у којем тврде да покушавају да нађу начин да снизе цијену квадрата стана у будућој згради у Игалу на 900 еура те да чине све како би пројекат кренуо у израду.

Како су објаснили право на стан имају 32 службеника који су још давне 2013. добили одлуку Синдиката УП за куповину стана по повољним условима у згради која је била планирана на плацу код Канли куле али како се до сада нису стекли услови за градњу на том простору, нађено је ново рјешење на парцели у Игалу, каже предсједник СБИ Младен Шушкавчевић.

– Након више од годину вођени су преговори са власницима предметне парцеле и Општином Херцег Нови, да би на крају то резултирало потписивањем тројног уговора којим су дефинисана права и обавезе све три стране, а по којем СБИ-у припада 32 стамбене јединице, што је и био наш крањи циљ. Приступило се изради Идејног па Главног пројекта. Вриједност уступљене грађевинске парцеле процијењена на 1.200.000 еура и да то представља допринос Општине и власника парцеле, па им се овог пута јавно захваљујем на помоћи и подршци коју су нам дали како би напокон ријешили стамбена питања за 32 наша запослена.

Оно што сада јесте проблем је плаћање комуналног опремања земљишта које по првим процјенама достиже износ од око 350.000 еура које је неопходно обезбиједити у што краћем року како би добили сагласност за грађење стамбеног објекта. СБИ је већ покренуо иницијативу код Владе Црне Горе, Министартва финансија и социјалног старања и код ресорног министраства (МУП-а) како би се на најбољи могући начин обезбиједила недостајућа средства за плаћање комуналних услуга.

Како даље наводи, СБИ-а је расписао два јавна огласа за финансирање и изградњу стамбеног објекта на предметној локацији у Игалу.

– Од будућег извођача тражено је  финансирање изградње по систему “кључ у руке” са свим додатним трошковима а то су трошкови за регионални водовод, за грађевински надзор радова, за уређење терена око објекта, за прикључак на водоводну, електро и канализациону мрежу, за етажну разраду објекта, као и обезбјеђење законске гаранције од двије године за занатске радове и скривене недостатке и 10 година на статику објекта. На други оглас достављена је само једна званична понуда реномиране фирме “РОМИНГ” ДОО из Никшића. Уговор о грађењу још увијек није потписан јер то није могуће док се не ријеши питање плаћања комуналног опремања грађевинског земљишта, тако да преговори још увијек трају.

Оно што је од самог почетка била наша тежња је да обезбиједимо што повољнију цијену метра квадратног за наше запослене на чему ћемо истрајати. Главни проблем је чињеница да, свјесни платежне моћи наших колега и поскупљења грађевинског материјала, морамо тражити најбољи модел изградње тако да цијена квадрата стамбеног простора не буде већа од 900 €/м².

Све наведене информације дословно пресликавају све до сада урађено по питању реализације овог пројекта. Одговорно тврдим да су све радње спроведене од стране СБИ-а у овом пројекту урађене у складу са законом, што је веома лако и провјерити, казао је Шушкавчевић.

ОПШТИНА ХЕРЦЕГ НОВИ: ТРОЈНИ УГОВОР ЈАСНО ДЕФИНИШЕ ПРАВА И ОБАВЕЗЕ

И из Општине Херцег Нови је потврђено РТХН да су станови предвиђени за 32 службеника полиције којима су та права била раније додијељена за парцелу код Канли куле, а за коју нису били стечени услови за градњу станова.

– Општина Херцег Нови је уложила непокретност, тачније земљиште за изградњу објекта, као сукорисник цјелокупне парцеле у обиму 1680/3072 идеална дијела. Како је Одлуком и Уговором дефинисано, Општини Херцег Нови ће припасти пословни простори корисне површине 192 квадратна метра, као и припадајући паркинг простор, док ће сукорисницима – физичким лицима припасти осам стамбених јединица са припадајућим паркинг простором и два гаражна мјеста. Такође, уговорне стране су се сагласиле да дио парцеле на којем се налази спортски терен остане у истој намјени и буде власништво Општине Херцег Нови.

Појашњавају да избор извођача радова и сви трошкови који се односе на реализацију пројекта, закључно са укњижбом објекта, обавеза су Синдиката безбједносних институција Црне Горе као суинвеститора.

Плаћање накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта такође је обавеза Синдиката безбједносних институција као суинвеститора, али је Општина Херцег Нови умањила тај износ за накнаду која се односи на станове које треба да добију службеници полиције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here