Налагани бадњаци у порти цркве Свете Варваре на Мокринама

У порти цркве Свете Варваре на Мокринама у присуству вјерника обављено је саборно налагање бадњака. 

Парох Зоран Миљанић благословио је бадњаке и поручио да нигдје у свијету не постоји овакав обичај и симболика.

-Бадњак, свето дрво које се прилаже на огњиштње, симболизује жртву паљеницу или жртву самога Господа Исуса Христа коју је он принио за нас и наше спасење. У нашему роду постоји један такав обичај који носи симболику и сваке године када се окупљамо на данашњи дан око ове свете ватре и бадњака ми се окупљамо око Господа Христа и дочекујемо његово рођење које ће бити остварено прије двије хиљаде година, али које указује на потребу да се људски род спаси, казао је Миљанић.

Окупљене је поздравио и мјештанин Зоран Лазаревић и казао да је ово племенити и радостан догађај, као и празник који дочекујемо.

-Чини ми се да од Свете Варваре прослављамо Христово рођење. Ми мјештани се овдје окупимо ведри и расположени и желим да ова прича траје кроз генерације и буде увијек радосна и да водимо рачуна о вриједностима које су чували наши преци.

Налагање бадњака код цркве Светог Спаса у Мојдежу и Светог Архиђакона Стефана на Каменом обављено је у 16 сати. Код цркве Светог Архангела Михаила на Белависти налагање бадњака је у 18 сати, а код цркве Светог Спаса на Топлој у 20 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here