Обављено налагање бадњака у портама православних храмова у Херцег Новом

Православни вјерници вечерас су традиционално обавили налагање бадњака у својим домовима као и у портама храмова у Херцег Новом.

Младо храстово дрво које се бере за бадњак, подсјећање је на дрво које су пастири донијели у пећину  у Витлејему и које је праведни Јосиф заложио како би се тек рођени Богомладенац загријао у хладној пећини. То је симбол новог живота и наде. Име бадњак повезано је са ријечју “бдјети” , с обзиром  да се на тај дан бдјело чекајући рођење Господа и Спаса Исуса Христа.

У порти храма Светог Преображења у Игалу, уз присуство великог броја вјерника, програм дјеце са вјеронауке, пјесму и послужење, бадњаке су налагала и братства. Свечаности је присуствовао и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

Свечано је било и на Белависти, пред храмом Светог Архангела Михаила гдје су такође програм приредила дјеца, полазници школе вјеронауке, а услиједило је налагање бадњака.

Пред храмом Светог Спаса вјерницима се обратио отац Никола Тодоровић, а потом се приступило налагању бадњака.

Вјерници су бадњаке наложили и у порти храма Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој.

Света литургија у поноћ на Божић биће служена у Цркви Св. Спаса на Топлој и Цркви Св. Архангела Михаила на Белависти.

Сутра  на Божић (субота;  7. јануара)  Божићна литургија у Манастиру Савина и Цркви Св. Ђорђа на Топлој почеће у 7:00; док ће Света  литургија од  9:00 бити служена у црквама Св. Спаса на Топлој и Светог Архангела Михаила на Белависти. Вечерња служба  у Манастиру Савина и у Цркви Св. Спаса на Топлој почиње 17:00 , док ће у  Цркви на Белависти  почети у 18:00 часова.

У недељу, другог дана Божића, 8. јануара на Сабор Пресвете Богородице Света литургија од  9:00 биће служена у црквама:  Св. Спаса на Топлој, Св. Архангела Михаила на Белависти и Св.Тројице на Ратишевини. У Манастиру Савина Божанска литургија је у 9:00 и Вечерња у 17 часова. Вечерња служба је у Цркви Св. Архиђакона Стефана  на Сушћепану  у 16:00 часова.

У понедељак, 9. јануара, на празник Светог  Архиђакона Стефана, Света  литургија биће служена у храму Св. Архиђакона Стефана на Сушћепану, са почетком у 9:00 часова. Божанска литургија у Манастиру Савина у 9:00.  Вечерња служба у Манастиру Савина и  Цркви Св. Спаса на Топлој је у 17:00 часова, док ће у Цркви Св. Архангела Михаила на Белависти почети у 18:00 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here