Најава програма друге вечери Филмског фестивала

На 35. Филмском фестивалу Херцег Нови – Монтенегро филм фестивалу, вечерас ће бити приказана четири играна, пет документарних и седам студенстских филмова.

На програму такмичарске селекције дугометражног играног филма биће остварења „Келти“ Милице Томовић и „Страхиња Бановић” Стефана Арсенијевића, која ће бити приказана на Канли кули, са почетком у 20:30, односно 22:30 часова.

У селекцији Кино Европа, на тврђави Форте Маре, од 20:30 часова биће приказан филм „Звијезде у подне” Клер Денис, а у оквиру програма Мреже фестивала Јадранске регије од 23:00 часа остварење „Алма Вива” које потписује Кристеле Алвес Меира.

У оквиру такмичарске селекције документарног филма публика ће имати прилику да у дворишту Куће нобеловца Ива Андрића од 21:00 час погледа филмове: „81 метар” који потписује Јанис Абеле (Летонија, 2022), „Баба Јања” Анта Златка Столице (Хрватска, 2022), „Копно које се уздиже и спушта” чији је аутор Мона Пенанен (Финска, 2021), „У ритму ријечи”ауторке Елиане Естер Ботс (Холандија, 2021) и остварење Олге Косановић „Друже Тито, насљеђујем” (Њемачка, Аустрија, 2021).

Такмичарска селекција студентског филма у амфитеатар испред палате Буровина од 21:00 час доноси остварења студената Националног универзитета за позориште и филм „I.L. Caragiale” из Букурешта: “С љубављу, ваш син” чији аутор је Штефан Јордаке, „Када се облаци зближе” који потписује Даниел Јулиан Попа, „Дан када је Вали помјерио свој ТВ” Владута Јосефа, “Љубавне приче у покрету” Карине Дашовеану и „Планирање љета”, који потписује Александру Миронеску, као и два остварења са Факултета драмских умјетности Цетиње, „Мир” аутора Габриела Цамаја и филм Андрије Мугоше „Јечам жела”.

Уз пројекције филмова, на програму је мастерклас са Желимиром Жилником, у Дворани Парк од 18:00 часова, након чега ће од 19:00 часова бити уприличена пројекција остварења „Журнал о Желимиру Жилнику”, а потом разговор са редитељем Јанком Баљком и продуцентом Синишом Боканом.

Репризе филмова који су претходне ноћи приказани на Канли кули могуће је погледати у Дворани Парк: „Зборница” Соње Тарокић од 14.00, а „Празник рада” Пјера Жалице од 16:00 часова.

Комплетан програм овогодишњег издања чији слоган гласи „Ми смо дјеца филма“ можете наћи на сајту https://filmfestival.me/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here