Вече Трга од ћирилице у знаку Патријарха Варнаве и Ива Андрића

На  Тргу од ћирилице у порти Цркве Св. Спаса на Топлој, одржано је вече посвећено јубилеју 85 година од упокојења Патријарха српског Варнаве.

Најприје је публика упозната са животом Патријарха Варнаве, који је свој живот положио за одбрану православља. Непосредно пред упокојење Патријарха, историја Београда биљежи трагичан догађај познат као Крвава литија.

Херцегновској публици приказан је филм под називом “Варнава”, који је снимљен у част овог светог српског патријарха.

Исте вечери на Тргу херцег Шћепана на Белависти, одржано је књижевно вече посвећено раду Ива Андрића, а поводом 130 година од његовог рођења.

О његовом књижевном раду говорили су пјесник Радомир Уљаревић и књижевник Будимир Дубак.

Говорећи из угла издавача,Уљаревић је подсјетио да је “објављивање дјела Иве Андрића несумњиво прворазредни издавачки изазов и подухват који претпоставља одговорност највећег могућег реда, одговорност пред лицем читаве јавности.”

О књижевном сусрету Ива Андрића са Његошем, говорио је Будимир Дубак, додавши да је Андрић написао чак девет текстова о Његошу, а своје излагање посветио је последњем међу њима, текст је настао 1963. године.

“Андрић је записао да је Његош највећи песник нашег језика. С тога сам увјерен да је један од разлога да на Топлој у Херцег Новом сагради своју једину кућу, Његошев призив да доживи свијет у коме се школова и духовно формирао највећи пјесник”, закључио је Дубак.

Вечерас на Тргу од ћирилице на Тргу Белависта од 20:30 пројекција документарног филма „770 година Мораче Немањићке“. У 21 сат свечано уручење награда. Добитник „Печата херцега Шћепана“ је књижевник Селимир Радуловић, а награде „Ћириличник“ Актив професора српског језика из Никшића.

Текст и фото: Митрополија црногорско приморска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here