Најава: Море и залеђе – Његошева школа

„Тај израсли и снажни дјечак, митрополитов синовац са Цетиња, који учи школу код Јосифа Троповића у Топлој, привлачио је погледе грађана док је пролазио кроз град. Грађани су гледали – као што грађани свуда и све гледају, безобзирно и немилосрдно јер желе да буду о свему обавјештени, о људима као и о стварима, роби или материјалу, и да знају шта од њих могу да имају или очекују“, записао је о Његошу нобеловац Иво Андрић, још један становник Топле, за коју каже да је то насеље од неколико десетина кућа, са гробљем и црквом, а да је драга као неко необично женско име, и у њој се, овако маленој, крије сав живот свијета, прошли, садашњи и будући.

У том и таквом кутку, 2018. године обновљена је, данас позната под именом свог најславнијег ђака – Његошева школа, да стамено стоји и васпитава генерације, указује и показује на значајан дио историје овог краја.

Гдје је знања стицао млади Раде Томов Петровић, будући владика и господар црногорски, наш највећи пјесник и филозоф, како су текли његови школски дани, како га је Херцег Нови пригрлио и како је он пригрлио Херцег Нови, тема је новог издања емисије „Море и залеђе“, ауторке Слађане Рашо.

Вечерас у 20 сати, програм Радио телевизије Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here