Шпанске власти повукле дозволу за увоз контаминираног земљишта из Бијеле

На локацији некадашњег бродоградилишта Бијела налази се око 50 000 тона контаминираног земљишта, за које, до овог момента, компанија Валго није обезбиједила дозволу за извоз и коначно збрињавање. Шпанске власти повукле су дозволе и затражиле да се увезене количине врате у Црну Гору, сматрајући да се ради о илегалном транспорту, саопштили су за РТХН из Агенције за заштиту животне средине.

Подсјећају да је почетком године Агенција посредством Владе Црне Горе потписала Амандман, којим су омогућене гаранција и задржавање финансијских средстава која ће бити активирана у случају да француска компанија Валго не испуни обавезе из Уговора.

– Тада је компанија Валго доставила Влади Црне Горе и Агенцији за заштиту животне средине динамички план радова. Као резултат, у веома кратком року, тј. већ у наредна два мјесеца имали смо три извезена брода (два грита и један брод контаминираног земљишта). Уједно, тиме је, коначно, након готово 40 година, извезена комплетна количина грита из бродоградилишта Бијела. У међувремену, од шпанских власти смо информисани да је дозвола у вези контаминираног земљишта повучена, из разлога неовлашћене количине и превозника. Шпанске власти су затражиле повраћај контаминиране земље, у земљу поријекла, сматрајући да се ради о илегалном транспорту, саопштили су из Агенције.

Агенција за заштиту животне средине, како наводе, током реализованих активности испоштовала је сву законску процедуру, као и Базелску конвенцију, а дозвола је повучена због извозника на кога гласи дозвола.

– Међутим, поред тог чињеничног стања, Агенција је ступила у комуникацију са шпанским властима, што је довело до коначног збрињавања комплетне увезене количине грита и 7,500 т контаминираног земљишта на депонији у Севиљи. На локацији бродоградилишта Бијела тренутно се налази око 50 000 тона контаминираног земљишта, за које, до овог момента, извозник компанија Валго није обезбиједила дозволу за извоз и коначно збрињавање, саопштили су из Агенције.

Услијед новонасталих околности, надзорни орган је оцијенио да ремедијација локације Бродоградилишта неће бити завршена до краја реалиозације пројекта “Управљање индустријским отпадом и чишћење” који је дефинисан анексом. То је потврђено и током мисије Свјетске банке одржане у периоду од 11. до 14. априла.

– У сврху трајног рјешавања проблема отпада са локације, интезивиране су активности и Агенција је у сталној комуникацији са свим партнерима, те у овом моменту постоји више одрживих предлога за превазилажење постојеће проблематике. У том контексту, обављен је и састанак са инвеститором „Адриатик 42”, којим је постигнут заједнички договор и план, и чијом се реализацијом неће угрозити или успорити почетак инвестиције и планираних активности у бродоградилишту Бијела, саопштили су из Агенције за заштиту животне средине.

Посао на простору некадашњег Бродоградилишта, који финансира Свјетска банка, почео је у јулу 2018. године, а извоз грита заустављен је у два наврата. Први пут у августу 2019. због дозвола за извоз а потом и прошле године, пар мјесеци пошто је посао настављен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here