Набавка водоводног и канализационог материјала, уз раст цијена на тржишту

Херцегновско предузеће Водовод и канализација расписало је тендер, у вриједности око 190 000 еура, за набавку водоводног и  канализационог материјала. Према ријечима  директорице ДОО Водовод и канализација Херцег Нови Оливере Доклестић, раст цијена материјала на тржишту, у неким случајевима и за више од 50 одсто, отежавајућа је околност и за ово, као и многа друга предузећа:

 – Могу да кажем да смо, заиста, велики набављач и да је ово велика ставка у раду и финансијском стању у предузећу. У нашем Извјештају о раду за 2021. годину објавили смо, да смо имали 2 400 интервенција и поправки кварова на водоводној мрежи. Постављено је 3 900 метара нове водоводне мреже. Са скоро 1 800 поправки кварова на канализационој мрежи – довољно говори колико су учестале интервенције на инфраструктури и колико смо имали посла, уз неопходно улагање у нови и замјену старог материјала.

Са овим тендером заокружујемо бројку од 39 тендера, колико је предвиђено у овој години, како би побољшали градску инфраструктуру, навела је Доклестић.

– Сусрећемо се са великим проблемима. За водоводни и канализациони материјал по тржишним условима, за посљедњих пола године, цијене су се повећале од 20 до преко 50 одсто. У Водоводу смо са својим цијенама, према корисницима услуга – лимитирани. Цијене нисмо мијењали од  2008. године. Планирана средства ,односно, разлика за остварену добит се значајно умањује, као посљедица дивљања цијена на тржишту, оцјењује Доклестић.  

 Рат у Украјини, поскупљење нафте и нафтних деривата и инфлација на свјетском нивоу, значајно су отежали набавку материјала неопходних за рад предузећа Водовод и канализација:

– Аутоматски, имамо поскупљење хлора, који је најзначајнији чинилац у функционисању једног водоводног предузећа. Можемо да добијемо некакву тржишну цијену, а она је отишла неколико пута горе, у односу на оне вриједности, које су биле и прије пола године. Порасле су цијене грађевинског материјала, арматуре, цемента, посебно, даске коју пуно користимо у нашим грађевинским захватима, као оплату. Требало би све то посложити, што уопште није лако, констатује Доклестић.

 У организацији предузећа Водовод и канализација Херцег Нови расписан је тендер за набавку цијеви, шахтова и другог материјала. Укупна процијењена вриједност без ПДВ износи 190 929 еура, од чега је за водоводни материјал предвиђена набавка у износу од 153 729, канализациони материјал 24 800, шахтове и поклопце 12 400 еура. Рок за пријављивање понуда је 30 дана. Наручилац ће у поступку јавне набавки изабрати економски најповољнију понуду, примјеном приступа исплативости, по основу критеријума за све три партије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here