Катић: Стабилна власт у Херцег Новом, све активности усмјерене на туристичку сезону

Власт у Херцег Новом је стабилна а да ли ће доћи до промјена у одређеним сегментима биће ствар договора свих конституената коалиције, а коју по ријечима предсједника Општине Стевана Катића, чини 27 одборника. Темпо који доноси предсезона и сезона је такав да морају сви да се баве другим питањима, казао је предсједник Катић гостујући у емисији „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић. Наводи да је пуњење буџета и финансијска ситуација у Општини Херцег Нови стабилна, а најаве главне туристичке сезоне веома оптимистичне и указују на рекордну 2019. годину. Катић каже да остају горући проблеми са којима се свакодневно суочавају и покушавају наћи рјешење, а то су опстанак болнице у Мељинама и проблем имовине која је током приватизације припала Вектра Боки.

Констатно тражимо рјешење за болницу Мељине

Док тражимо рјешење за опстанак болнице, остаћемо без кадра, изразио је бојазан предсједник Катић. Додао је да је поред бројних састанака и договора, ситуација комплексна и тешка и са позиције финансија и недостатка кадра али и застарјелости опреме.

– Имали смо бројне састанке и дошли до рјешења како да се обезбједи стабилно функционисање док се не рјешење питање стечаја, рјешавања код СДТ јер је забрана располагања имовином. Договорили смо да кроз стечај држава врати у своје власништво болницу и онда је прогласи као општу. Настављени су разговори са представницима нове Владе, очекујем и од Агенције за конкуренцију да да позитивно мишљење, потом да Влада и министарство утврде колико је недостајућих средстава за њено функционисање, казао је Катић.

О власништву над трајктима након сезоне

Општине Херцег Нови, Тиват и Котор поново ће актуелизовати причу да преузму управљање трајектним саобраћајем, али конкретни кораци биће могући тек након туристичке сезоне.

– Морско добро, као неко ко газдује тим простором, сагласно је са том идејом, али се провјерава правна позадина како не би нико био оштећен. Најновије информације су да неће раскидати постојећи уговор, али ће радити на могућим алтернативним рјешењима, а конкретније могућности бие познате на јесен, казао је предсједник Катић.

Остварење буџета за сада 44% планираног

Када је ријеч о буџету и укупним финансијама Општине Херцег Нови, стање је стабилно, а уњење буџета је у порасту у односу на претходне године.

– Имамо тренд повећања у односу на планирано и сада износи око 44%, док је прошле године износио 37%. Интересантно је да имамо драстичан пораст у дијелу пореза на промет непокретности, ако упоређујемо са претходним годинама. То је добар показатељ јер значи повећано интересовање инвеститора и других грађана да купе непокретности у Херцег Новом, да улажу и да опет виде овај град као свој.

Програм Европа сад није донио тако драстичан пад као што је најављивано па је по тим ставкама умањење око 17%.

– То умањење ће се надомјестити кроз буџетску резерву државе као што је и договор, казао је предсједник.

Оптимистичне најаве за главну туристичку сезону

Параметри показују, чак и упоређујући са рекордном 2019. години, сталан раст гостију и у предсезони, тако да не сумњамо да ће Херцег Нови бити у потпуности попуњен.

– Одрадили смо добру промоцију, уведен је велики број нових авионских линија па се очекује и већи број гостију са западног тржишта. То ће на један начин надомјестити недостатак летова које смо годинама имали ка Русији, али тешко је у потпуности јер смо из Тивта дневно имали на десетине летова. Није једноставно наћи алтернативна тржишта у таквој мјери, али урадили смо добру промоцију, казао је Катић.

Како је казао, већ дуже вријеме је актуелно формирање јединственог граничног прелаза на Зупцима, али због одређених проблема то још није урађено.

– Покренули смо са више нивоа да се то питање ријеши и интегришу гранични прелази, а на тој позицији има довољно простора, саобраћајних трака и осталих услова, што би у значајној мјери убрзало контролу и прелазак границе. У фази припреме је постављање нових кућица на Граничном прелазу на Кобили, са обје стране, што ће такође створити услове службеницима полиције да убрзају процес контроле путника и возила.

Шеталиште испод хотела Плажа биће освјетљено

Приликом приватизације, држава није водила рачуна шта је све од имовине укњижено на одређену компанију па се локалне управе и држава сусрећу са проблемом да су путеви, дјелови шеталишта или тротоари приватизовани. Тако је дио шеталишта испод хотела Плажа сада у мраку, али како истиче предсједник Катић, нашли су рјешење.

– Немам контак са менаџментом Вектра Бока, али знам да је искључена струја хотелу Плажа који ове године неће радити. То је велики проблем за град јер је тај дио потпуно несређен, неокошено, неуредно, мрачно, а води се као имовина компаније. Договорили смо да се одраде преспајања како би се расвјета повезала и спојила на градску, а овај дио шеталишта био освјетљен, као и да се очисти пут који је комуникација горњег пута са шеталиштем.

Како је казао, несхватљиво је да се не реагује по питању проблема Вектра Боке, а толико је доказа које радници износе на протестима.

– Потребно је што прије увести стечај, јер сви објекти стоје као руне и нарушавају имиџ Херцег Новог. Без обзира што се сада отварају ексклузивни објекти са четири и пет звјездица у нашем граду, ХТП Бока је та која је симбол града, изазива посебне емоције грађана јер су у тој компанији радиле генерације.

Општина Херцег Нови већ двије године тражи оно што је реално да буде у њеном власништву, а то је имовина која је од јавног интереса.

– Тражимо парцеле на којима су путеви који су већ изграђени и једино могу да буду у власништву града и државе. Неко ко ради тај посао треба да размисли за шта улаже жалбе а не механички да ради посао. Држава и општина су једно, држава је власник а општина има право располагања и онда се блокира и град и држава, али ето тако се ради у држави. Када је држава ушла у приватизацију није ни погледала шта је све од имовине укњижено као власништво компаније. Имамо проблем и имаћемо га и даље јер није одвојена имовина која је јавна површина, а требала је бити искњижена прије приватизације, казао је предсједник Катић.

Наредних дана разматрање функционисања коалиције

Коалиција за сада функционише добро и имамо 27 одборника који чини власт, а наредних дана ћемо сјети и разматрати.

– Двије одборнице које су напустиле СНП сада дјелују као независне и остало је питање како се односити са тим кадровима, људима који су представљали СНП у локалној самоуправи. Видјећемо како ће се то односити када је у питању локални ниво, пратимо и шта се дешава на државном нивоу. Видимо да постоје несугласице, упозоравали смо и да нелогичне комбинације, да свако са сваким може правити коалицију, нису добре. То се показује, Влада Црне Горе функционише, што се јавно може видијети, као раштимовани оркестар и не могу да доносе битне одлуке које се тичу грађана, а пуно је одлука од којих Херцег Нови зависи. Када се виде које су ту све подјеле, колико једни другима не вјерују, не можемо ни очекивати бољитак.

Како је казао, када је ријеч о Херцег Новом, мишљења је да сви треба да остану у коалицији

– Сада имамо ситуацију са њих двије и видјећемо како ће се даље одвијати. Може доћи до одређених кадровских промјена у том сегменту, не неких  промјена комплетне коалиције, него појединих сегмената.  Све ће бити плод договора. Зависиће и од позиције са државног нивоа, посебно када је други коалициони партнер УРА у питању и како ће функционисати у осталим општинама. Велики је број општина гдје функционише та власт и све ћемо заједно сагледавати и од јесени посложити и довести у ред, па ако се не доведемо, идемо на изборе.

Да ли ће на мјесто потпредсједнице Весне Самарџић која је из редова СНП доћи Милош Коњевић из Новске листе, биће познато наредних дана, казао је Катић.

– То су ствари о којима ће се разговарати наредних дана и видјећемо како ћемо завршити ту причу. Одређених помјерања ће сигурно бити, а да ли је то или неко друго видјећемо. Сви конституенти власти морају да дају сагласност, ми радимо по демократским принципима и ако буде договор свих ићи ћемо у том правцу, казао је Катић.

1 COMMENT

  1. Oće li se za 100 godina pjevat deseteračke posvećene sezoni, kako nas je izvukla kad je bilo najteže i možda bi valjalo da počnemo prinosit žrtve sezoni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here