На сједници Владе у четвртак о Болници Мељине

Фото: РТХН

На сједници Владе, највјероватније у четвртак, требало би да се разматра питање болнице Мељине, односно како да се на законски начин финансира њен рад кроз нови уговор са Фондом здравства, до коначног рјешења и њеног враћања у државно власништво, договорено је на састанку са премијером Дританом Абазовићем којем су присуствовали предсједници Општине и СО Херцег Нови Стеван Катић и Иван Отовић, медицинска директорица Болнице др Оливера Елез, одборници Зоран Лазаревић и Никола Радман и в.д. директора Института „Др Симо Милошевић“ др Саво Марић.
Предсједник СО Иван Отовић казао је да су настојања општине да се прогласи јавни интерес над болницом што би омогућило склапање новог уговора са Фондом здравства а то би значило и сигурније финансирање болнице.
-Ми смо добили увјеравања да ће Влада на следећој сједници, већ у четвртак, донијети закључак да се прогласи јавни интерес над болницом што ће свим државним органима олакшати да на законит начин помогну њено функционисање, казао је Отовић за РТХН након састанка.
Паралелно са овим краткорочним рјешењем ради се и на дугорочном, а то је увођење болнице у систем јавног здравства. Отовић каже да апелују на све државне институције да се окончају судски поступци. Још увијек нема повратних информација из Вишег суда и Специјалног државног тужилаштва.
-На жалост нема никакве информације из Вишег суда. Вијеће Вишег суда требало би да разматра повлачење привремене мјере која онемогућава спровођење стечајног поступка до краја и онемогућава држави да Болницу Мељине уведе на законит начин у систем јавног здравства. Ми апелујемо на Виши суд да се позабави овим предметом јер доста тога зависи од њих, односно кључна је улога Вишег суда и СДТ-а на чији захтјев је уведена привремена мјера, казао је предсједник СО ХН.
Отовић каже да је састанак био конструктиван и да би већ за неколико дана требало да добију повратну информацију из Владе.
-Вјерујем да ће се то завршити у року од неколико дана. Премијер је исказао истинску спремност да помогне у рјешавању овог проблема, навео је он.
Отовић каже да ће наставити са институционалним и ванинституционалним притисцима док се не дође до коначног рјешења.
На састанку је било ријечи и о изградњи нове болнице али по мишљењу свих ријеч је о дугорочном рјешењу на које Херцег Нови не може да чека.
Премијеру је службено у писаној форми предат предлог како локална управа види рјешење у оквиру законских могућности. Дописи су послати Агенцији за заштиту конкуренције и Министарству здравља.
На састанку код премијера Дритана Абазовића разговарано је и о проблемима у Институту Игало. Како сазнајемо са менаџментом Института премијер ће се састати за десетак дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here