На Шантићевом фестивалу дјеце пјесника награђена Миа Јанчић

Миа Јанчић

На 11. Шантићевом фестивалу дјеце пјесника који организује СПКД „Просвјета“ из Мостара, Миа Јанчић ученица VIII разреда ОШ “Илија Кишић“ из Зеленике, пјесмом Перо Ане Франк, заинтересовала је стручни жири који је уврстио међу финалисте фестивала. На финалној вечери одржаној 27. маја, Миа је добила награду за пјесму са најбољом поруком човјечанству. Њена менторка је професорица Рајана Врбњак.

Организатор Фестивала Горан Косанић, рекао је да су сви финалисти изузетни таленти и да није било лако изабрати најбоље међу њима. У жирију су били Сенка Марић, Божо Кијац и Алдина Медија, који су имали пуне руке посла јер је на литерарни конкурс стигло је преко 2 000 радова, а учествовала су дјеца из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Македоније и први пут дјеца из Турске.

Миа Јанчић

Финалној вечери претходило је низ активности. Учесници су могли да сазнају мање познате појединости из живота и дјела Алексе Шантића, затим су посјетили пјесников гроб, као и парк Алексе Шантића гдје су говорили своје стихове, а затим је организован и такмичарски дио.

Током дводневног дружења, дјеца су имала прилику да се боље упознају, послушају стихове својих вршњака, размијене утиске и стекну нова пријатељства.

Мостар је град дивних домаћина, а учесници Фестивала памтиће их по лијепом дочеку и гостопримству. Организатори су се потрудили да Мостар остане у срцима свих учесника који ће маштати о неком поновном дружењу, на крилима поезије, Шантићу у част.

Извор: Рајана Врбњак, проф. цсбх језика и књижевности

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here