Ускоро тендери за реконструкцију постројења и колектора

Ривијера

У Друштву за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре предузели су неопходне активности на постројењу за пречишћавање отпадних вода, како би спремно дочекали љетну сезону.

Ове сезоне се не може десити да се понови ситуација са непријатним мирисима у Мељинама, као што је било ранијих година, оцијењује за РТХН директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милан Зарић:

Милан Зарић, гост емисије Новско јутро

– Можемо бити релаксирани у том смислу што се прошла година не може поновити. Чинимо све да буде боља од претходних година и ти ће се резултати показати већ за 15  дана. Оптимиста сам, иако тај процес споро иде. Комплетна реконструкција постројења ће се десити тек након тендера, који ће расписати Управа за капиталне пројекте, у вриједности од 4, 9 милиона еура. У припреми сезоне  ради се на побољшању система, како би постројење функционисало без већих проблема. Од идуће године по том питању, надам се, нећемо имати никаквих проблема. И можда ће до идућег љета бити готова реконструкција, ако се на вријеме организује процедура, да не буде жалби, да буде изабран извођач у септембру и радови крену у октобру, онда би се реконструкција могла завршити до наредног љета, очекује Зарић.

Он сматра да би се сви инфраструктурни тендери требало да ријешавају ефикасније и једноставније, с обзиром да су од животног питања за грађане и уопште, функционисање града.

– Законска рјешења за привреду би требало да омогуће брзину и једноставније поступке. Изузетно је то компликовано. Будва је имала прошле године тај тендер прије јуна и он је пао. Још увијек нигдје нису приспјели, наводи Зарић примјер ове општине.

Постројење за пречишћавање отпадних вода Мељине

Подсјећамо, да је у постројење и колектор до сада, од почетка је уложено преко 40 милиона еура, док се још није обавила примо – предаја објеката:

– Штета коју су грађани Херцег Новог доживјели није мања од 10 милиона еура. Кад узмемо у обзир да ће држава сада уложити, готово пет милиона еура, за реконструкцију постројења. Такође, ових дана започиње процес на колектору, гдје ће се са најсавременијим уређајима, снимити  цијелом дужином од Каменара до Мељина.  На основу тога сазнаће у каквом је стању и шта ће бити неопходно, да се уради и колико то кошта, како би се расписао тендер за комплетну реконструкцију колектора. Постоје модерне методе, којима  се то ради, неће се морати поново копати шеталиште на ривијери, изоловаће све шахтове и спојеве који су порозни, ради спрјечавања дотока морске воде. Пораст салинитета у водама које се сабирају у постројењу уништавају  бактерије у сабирним базенима за биолошки разградњу (СБР) танковима, одакле се, управо и емитују непријатни мириси, објашњава Зарић.

Претпоставка је да неће бити потребно поновно копање шеталишта на ривијери, у трупу пута гдје је колектор постављен, на неким мјестима, испод нивоа мора, што и доводи до учесталих хаварија и продора морске воде у цјевовод.  Много је оштећења на колектору, због нестручно изведених радова приликом изградње.

Реномирана њемачка компанија (Reline Europe),  након   снимања колектора даће студију изводљивости. На основу Студије изводљивости биће расписан тендер за извођача радова на санацији колектора. На одређеним дионицама колектора на ривијери често се дешавају хаварије, које проузрокују неконтролисано излијевање отпадних вода.

Већ су предузете одговарајуће мјера, како би се ублажило постојеће стање на постројењу у Мељинама, које не функционише у пуном капацитету:

– Предузели смо неопходне кораке за основну ревитализацију постројења, обавили  дезинфекцију СБР танкова, које није рађена  откако је прије осам година постројење почело са радом. Пушта се био-филтер у постројењу. Ради се замјена дифузора,  монтажа дуваљки, које ће уз СБР-ове омогућити довољно кисеоника, који је неопходан за тај микробилошки процес. Струка ће  дати коначну ријеч, како би  одрадили посао на постројењу, које није у пуној функцији, подсјећа Зарић.

Он каже да су ангажовали тим стручњака, инжењера и раде на томе да оспособе постројење, како би се третирале отпадне воде и пуштале подводним цјевоводом у море.

Додаје  да  све анализе Инститита говоре у прилог томе, да је вода која се из постројења испушта у море – задовољавајућих параметера.

Зарић очекује да у туристичкој сезони више неће дешавати испади на постројењу, који су због непријатних мириса, посебно, трпjели грађани и туристи у Мељинама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here