На два локалитета у Игалу забрањено купање, анализе морске воде биће поновљене

Фото: Илустрација

Резултати анализе квалитета морске воде коју је Институт за биологију мора спровео у периоду од 3. до 10. јуна, показали су да је на 79,8% локација морска вода била одличног квалитета, на 13,2% локација доброг, на 5,3% задовољавајућег, док је на 1,8% локалитета вода била лошег квалитета. Како саопштавају из Јавног предузећа за управљање морским добром, ови резултати потврђују да је морска вода на већини купалишта санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију.

У Херцег Новом узоркована је вода на укупно 22 локације, од чега је на њих 12 била одличног, на по 4 локације доброг и задовољавајућег квалитета, док је на 2 локације у Игалу вода била лошег квалитета за купање.

-На купалиштима у оквиру ових вода за купање истакнута је црвена заставица, као симбол забране купања. Подаци о реализованим испитивањима достављени су и Републичком инспектору за воде који ће у даљем поступању предузети мјере и радње из своје надлежности. Институт за биологију мора наставља узимање узорака морске воде са ове локације, а о добијеним резултатима ћемо накнадно обавијестити јавност, навели су из Морског добра.

У општини Тиват, од укупно 10 локација вода је била одличног квалитета на њих 6, а доброг на 4 купалишта. Анализе су показале да је у Котору на 10 локација вода била одличног, на 4 доброг, те на 1 локацији задовољавајућег квалитета.

У општини Улцињ, Програм праћења санитарног квалитета морске воде реализује се на 18 локација и на свим локацијама вода је била одличног квалитета. Од укупно 15 локација у општини Бар, на њих 11 вода је била одличног квалитета, на 3 локације доброг, док је на 1 локацији вода била задовољавајућег квалитета. Када је у питању општина Будва, Програм се реализује на 34 локације, и на свим локацијама вода је била одличног квалитета.

Програмом за 2024. годину предвиђено је да се током сезоне одради укупно 10 анализа, сваких 15 дана у периоду од јуна до октобра.

У складу са црногорским прописима, као и Директивом ЕУ о квалитету вода за купање, Програмом је обухваћено праћење 2 обавезна микробиолошка параметара (бактерије Ешерихија коли и Интестиналне ентерококе). Сходно члану 8 Правилника воде за купање се класификују као: „одличне“, „добре“, „задовољавајуће“ и „лоше“.

-О резултатима анализа, Јавно предузеће редовно обавјештава надлежне општинске комуналне и републичку водопривредну инспекцију, као и надлежне институције и јавност. Уколико резултат узорка прелази дозвољене границе (лоше воде за купање), врши се поновно узорковање ради утврђивања да ли се ради о пролазној промјени или загађењу, саопштавају из Морског добра.

Како наводе, ради квалитетније презентације и доступности података о квалитету морске воде, температури мора, температури ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште, Јавно предузеће је израдило и већ дужи низ година користи софтверски апликативни систем за обраду и презентацију података, којем се може приступити путем Интернета. Апликација се налази на веб страници Јавног предузећа за управљање морским добром.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here