Повећање стопе ПДВ-а снажно утиче на смањење конкурентности Црне Горе као туристичке дестинације

Не постоји реална потреба државе за повећањем пореза на додату вриједност у угоститељству и ова мјера би могла довести до смањења конкурентности ,раста инфлације и сиве економије. Ово су оцијенили привредници током сједнице Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе Црне Горе, одржане у Вирпазару.

Представници Министарства финансија су истакли да је у плану да стопа ПДВ-а у области угоститељства буде јединствена, те разматрају и да буде нижа од 21 одсто.

– До краја године ћемо предложити законско рјешење које ће уједначити пореску стопу за све угоститељске објекте, чиме ћемо створити повољнији амбијент за читаву угоститељску дјелатност – истакао је Милош Радуловић из Директората за порезе и царине.

Он је најавио да ће се посебна радна група бавити овим законом, а привредници су затражили да њихов представник буде члан, како би се добила рјешења која ће допринијети развоју ове дјелатности.

Предсједник Одбора Јововић је истакао да се, од почетка 2024. године, по сниженој стопи ПДВ-а од 7% опорезују услуге припремања и услуживања хране и безалкохолних газираних пића чији преглед је дат у Правилнику и то искључиво у објектима који су сходно Закону о туризму и угоститељству категорисани као ресторани и кетеринг објекти, и који посједују дозволу за обављање дјелатности издату од надлежних органа на начин утврђен поменутим Законом.

– Оваква пореска политика озбиљно дискриминише хотелски сектор, који је основа развоја туризма Црне Горе, посебно имајући у виду да је сваки хотел обавезан да има ресторан те самим тим подлијеже ПДВ стопи од 21%, док било који независни ресторан има пореску стопу од 7% и аутоматски доводи у неравноправан/дискриминаторски положај хотеле. Као посљедицу овакве одлуке, тренутно имамо велики број малих хотела који озбиљно размишљају да смјештајне јединице категоришу у приватан смјештај, а ресторане региструју као засебне цјелине – казао је он.

Према његовим ријечима, с увођењем више ПДВ стопе на угоститељске услуге од почетка 2024. године на кратки рок су остварени позитивни фискални учинци, а који ће се из године у годину смањивати. Примјери других држава које су повећавале ПДВ стопе показују да ће након повећања стопе ПДВ доћи до повећања пореске евазије и сиве економије (највише у угоститељству).

-У циљу осигурања даљег интензивног развоја и унапређења конкурентности туризма у Црној Гори, у складу са Стратегијом развоја туризма, као и подстицања развоја повезаних дјелатности, предлаже се да се најављеним измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност, задржи снижена стопа ПДВ-а од 7%, на услуге смјештаја и пропише снижена стопа ПДВ-а на услуге у угоститељству за све објекте – истакао је Јововић.

Светлана Шљиванчанин, генерална директорица Директората за развој туризма и израду прописа у области туризма у Министарству туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера нагласила је да овај директорат прима све захтјеве за добијање одобрења за рад хотела и категоризацију хотелских капацитета.

– Стратегијом развоја туризма за период од 2022. до 2025. године предвиђено је унапређење хотелских капацитета, како квантитативно, тако и квалитативно. Предвиђено је повећање хотелских капацитета за 3% у односу на постојеће стање, од чега је 15% предвиђено за сјеверне општине. Постоји тенденција да се хотели са једном или двије звјездице реновирају и пређу у вишу категорију. Такође, предвиђени су нови хотелски капацитети високе категорије са четири или пет звјездица – навела је она.

Шљиванчанин је истакла да велики проблем представља различита стопа ПДВ-а за ресторане, односно угоститељске објекте који припремају и служе храну и пиће, односне ресторане и хотеле који пружају услуге смјештаја припремања хране и пића, те да постоји тенденција пренамјене појединих објеката.

Она је казала ови појединачни случајеви, указују на једну тенденцију која није у складу са стратегијом развоја туризма, и што ће довести до смањења хотелских капацитета,  а то ником није намјера нити циљ.

– Ми смо упутили један допис колегама из Министарства финансија с апелом да стопа за ресторане били они у оквиру хотела или пословали самостално, буде једнака за све – казала је Шљиванчанин, додајући да је свима жеља да се овај проблем ријеши на добробит свих угоститеља, али и државе.

Ранко Јововић је апеловао да Министарство финансија у Радну групу укључи представнике туристичке привреде, како би она могла да сугерише на вријеме.

Игор Вујошевић сматра да је неопходно ПДВ вратити на 7% док се не донесе јединствено рјешење.

– У оваквој ситуацији имате примјер хотела који ће са 50 запослених да плати 11. 500 еура пореза на 50.000 промета и кетеринг који са два запослена плаћа ПДВ 3.500 на исти износ, И онда добијамо потпуно неравноправну утакмицу – истакао је он, додајући да треба урадити свеобухватну студију прије доношења новог законског рјешења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here