Министарство просвјете спремно дочекало нову школску годину

Упркос бројним проблемима из претходних година, из Министарства просвјете саопштавају да је све спремно за несметан почетак нове школске године.  Спремно су дочекали и штрајк упозорења Синдиката просвјете који је одржан данас, те напомињу да су у сталној комуникацији са синдикатом и просвјетним радницима.

Директор Директората за опште средње образовање, стручно образовање и цјеложивотно учење у Министарству просвјете, Слободан Савовић истиче да су у овом ресору најављеном штрајку приступили са дужном пажњом.

Слободан Савовић, Директор Директората за опште средње образовање, стручно образовање и цјеложивотно учење (Фото: Медиабиро)

– Министарство просвјете у овом саставу има слуха за све захтјеве који долазе из Синдиката и других НВО које се баве питањима просвјетно-образовног система. То нам говори да смо до сада, а и убудуће ћемо конретно радити на свим предлозима који буду долазили из тих структура – наводи он.

Савовић подсјећа на побољшање услова рада просвјетара које је постигнуто управо сарадњом Министарства и Синдиката. Протекле године је зарада у просвјети повећана за 20%, а од првог јануара 2024. просвјетне раднике сљедује повећање плате за још 10%. Савовић напомиње да је као плод њихове сарадње дошло и до смањења норми.

Истиче да је Министарство просвјете на вријеме обавило све припреме за почетак школске године.

– На почетку школске године можемо да кажемо да смо успјешно завршили све припреме, када је ријеч о школама, Министарству и комплетној администрацији. Можемо да кажемо да ће школска година почети на вријеме и уредно пипремљена – поручио је Савовић.

Просвјету као један од највећих система у држави обликују како друштвена, тако и актуелна политичка дешавања. Актуелни преговори око формирања 44. Владе Црне Горе и расподјели ресора свакако би могли утицати на будућност просвјете у држави. Савовић поручује да ко год од политичких субјеката претендује да преузме мјеста у Министарству просвјете мора имати фокус на квалитет васпитно-образовног процеса и етику просвјетних радника.

Актуелна администрација ће, како каже, и у наредном периоду тежити да дође до етичнијег и са друштвеним нормама усклађенијег образовног система, али и да доведе до веће усклађености средњошколског и високошколског образовања са потребама тржишта рада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here