У “Водоводу” спремни на рестрикције, могуће продужење дистрибуције

Херцег Нови ће до 13. септембра бити на рестриктивном режиму водоснабдијевања, због санације хидротунела између хидроелектрана Требишњица и Дубровник. Потрошачи ће воду добијати по два сата ујутру и послијеподне, односно увече.

Како је за РТХН казао технички директор Горан Симовић, предузеће Водовод и канализација није могло да утиче на одлуку обустављања водоснабдијевања, већ само да за септембар помјери радове планиране у јуну.

Горан Симовић, технички директор предузећа Водовод и канализација ДОО

– На то утиче водостај изворишта Требишњице. Кад је низак, могуће је обавити посао. Последњих 10 дана имали смо обилне падавине, како ми тако и у херцеговини, тако да је ово крајњи рок да они могу да испразне хидротунел, очисте га и измјере губитке – наводи он.

Предузеће Водовод и канализација започело је израду документације за два велика пројекта рјешавања проблема водосабдијевања, информише Симовић.

– Први је пројекат водоснабдијевања височијих зона, односно изградња нових резервоара и цјевовода од Мојдежа и Ратишевине, ка Подима. Други систем је за ривијеру, значи Каменари, Бијела, Кумбор. У Бијелој би била изграђена три велика резервоара, од којих би једа служио за пуњене водом из регионалног водовода са тиватске стране, тако да би дистрибуција воде са тог великог резеровара који би био запремине неких 5 хиљада кубика, могла да иде остатку града – навео је он.

Према распореду насеља од Суторине до Савине имаће воду од 7:00 до 09:00 и од 19:00 до 21:00 сат, а од Мељина до Бијеле од 5:00 до 07:00 и од 17:00 до 19:00 сати. Уколико буде могуће, како истиче Симовић, Водовод ће продужити вријеме дистрибуције.

– Морамо да направимо изузетак када је у питању Дом здравља, који ће води имати 24 сата дневно, као и Болница Мељине и друга фаза Института. Такође, насеље Њивице имаће 24 сата водоснабдијевање и Сушћепан, као и дијелови града око Дома здравља и Стари град – информисао је Симовић.

Насеље Жвиње ће снабдијевати цистијерном по потреби, као и друга насеља која из техничких разлога не могу добити воду, а Водовод на располагању има двије цистјерне, као и трећу по потреби.

Потрошачи у Бијелој и Каменарима ће имати континуирано водоснабдијевање из Регионалног водовода.

Иако постоје најаве да ће ремот хидротунела трајати краће, у Водоводу са резервом узимају те инфромације и спремни су на 10-о дневну реструкцију, закључио је Симовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here