Министар Ђуровић: Идемо ка рекордној сезони

Овогодишња туристичка сезона је одлична, оцјена је министра економског развоја и туризма Горана Ђуровића. Сви показатељи иду у прилог чињеници да Црна Гора има огроман потенцијал, и да постаје једна од најатрактивнијих туристичких дестинација.

У разговору за Радио телевизију Херцег Нови он је ову тврдњу поткријепио званичном статистиком, најављујући рекодну сезону.

-Она је за сада боља од 2019. године.То није моја лична перцепција, него се према недавним подацима МОНСТАТ-а види да смо имали 1,8 милиона ноћења у првих шест мјесеци што је вишеструко више него што смо имали 2022, а и мислим да је неких 16, ако не и више процената више него што смо имали 2019. године. Само они злонамјерни критичари могу да тврде да је ова сезона лоша. Ова сезона је одлична, и само ако се настави овако, ако будемо имали постсезону као што смо имали предсезону, гарантујем рекордну сезону у Црној Гори.

Министар Ђуровић је веома задовољан што је евидентан раст број гостију током цијеле године, а не само у шпицу сезоне.

-Имамо нешто што смо жељели. Ви знате да смо се увијек жалили што имамо тај шпиц од 15. јула до 15. августа у коме су сва дешавања, сви туристи долазе у том периоду, стварају се закрчења и гужве, и увијек смо вапили да се то мало прошири. Ове године смо први пут имали фантастичан јануар, фебруар,март, април, мај, јун, идемо добро у јулу, август је пун. Имао сам прилику да разговарам са предсједником Општине Херцег Нови Стеваном Катићем који је презадовољан, подаци за Херцег Нови су фантастични, тако да идемо ка једној рекордној сезони.

Томе у прилог иде и чињеница да су остварени знатно већи приходи од туризма, што је резултат одговорног рада локалних туристичких организација, истиче Ђуровић.

-Мислим да има и више од броја регистрованих туриста, колико показују подаци Туристичке организације Херцег Нови, али ми се морамо базирати на званичној статистици. Вјерујем да ћемо у наредном периоду омогућити и прецизнију евиденцију кроз увођење софтвера који ће тачније евидентирати број туриста. Оно на чему бих посебно захвалио свим локалним туристичким организацијама јесте што се ове године убира пуно више прихода од боравишних такси, као и од других такси везаних за туризам, што значи да се може, кад се хоће, пуно више новца слити у државни буџет. Вишеструко већи приходи од туризма него што је то било у претходном периоду указују на потенцијал колико Црна Гора може више да убира прихода у наредном периоду, само кад се ради одговорно, поштено и систематизовано.

Веома је значајно и отварање нових тржишта, а позитивни утисци и оцјене су потврда да је Црна Гора веома атрактивна туристичка дестинација.

-Први пут имамо Француску и Њемачку међу првих пет тржишта тренутно у Црној Гори, што је сјајан показатељ, а ту су и Велика Британија и Израел. Недавно смо имали сусрет са министром туризма Саудијске Арабије који је пренио искуства својих грађана, који су одушевљени Црном Гором, а то су веома високоплатежни туристи. Ту су и Узбекистан, Пољска, много је летова и ове године смо повезани са доста земаља, што у сваком случају указује на потенцијал који има Црна Гора. Сама чињеница да је Херцег Нови  међу Топ 10 приморских градова, говори о томе да је Црна Гора јако атрактивна дестинација.

Министар Ђуровић је поручио да имају фантастичну сарадњу са свим локалним самоуправама, изразивши наду да ће идуће године обезбиједити знатно већу подршку манифестацијама попут “Опероса фестивала” у Херцег Новом, које дају нову димензију нашој туристичкој понуди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here