МЕРТ: Око 4,9 милиона еура подршке за постројење у Херцег Новом

Постројење за третман отпадних вода

Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера је за општине Херцег Нови, Тузи и Бар подржало је пројекте водоснабдијевања, третмана отпадних вода и управљања отпадом у укупном износу од преко шест милиона еура.

Владимир Мартиновић

Како је саопштио ресорни министар Владимир Мартиновић, ове општине доставиле су Министарству туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера захтјеве за подршку инвестиција из области водоснабдијевања, отпадних вода и отпада за Капитални буџет у овој години.

У Општини Херцег Нови вишегодишња проблематика рада Постројења за третман комуналних отпадних вода (ППОВ) ће бити ријешена реализацијом пројекта реконструкције.

-Овај инфраструктурни и еколошки пројекат има огроман значај и за туризам Херцег Новог и Црне Горе уопште, узимајући у обзир огромно учешће овог града у укупном туристичком промету. Пројект реконструкције, чија је вриједност 4.897.170,00 еура, а који је подржало Министарство, представља кључни корак ка стабилизацији и унапређењу рада постројења, што ће омогућити испуњавање строгих законских стандарда у вези с пречишћавањем отпадних вода.

Министарство је, с обзиром на чињеницу да капиталне пројекте сматра значајним за унапређење квалитета живота, позитивно одговорило на захтјеве општина Херцег Нови, Бар и Тузи, те прослиједило на даљу реализацију према Управи за капиталне пројекте, која ће расписати тендер у најскоријем периоду, закључио је Мартиновић.

-Министарство је подржало израду Студије успостављања примарне селекције комуналног отпада у Бару, главног пројекта за изградњу рециклажног дворишта и проширење постојећег рециклажног центра, као и спровођење процјене утицаја на животну средину, у износу од 170.000 еура, навео је он.

Подржало је пројекат адаптације водоводне мреже у насељима Горњи и Доњи Миљеш, као и реконструкцију цјевовода који снабдијевају насеља Куће Ракића и Карабушко поље. Вриједност предметног пројекта је 1.141.614,79 еура, навео је Мартиновић.

Како је казао, овим пројектом планира се значајно унаприједити квалитет живота локалног становништва, осигуравајући поуздано снабдијевање водом у тим насељима, а очекује се да ће ова инвестиција имати позитиван утицај и на туристичку привлачност регије.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here