Мамула хотел-острво нова резиденција историје, туризма и умјетности

Бутик хотел-острво (Boutique Mamula Island), започео је 1. јуна ново поглавље и то отварањем програма ,,,Mamula Island Artist Residencies“, а који је организован у сарадњи са Балкан…Project  умјетничком иницијативом која промовише регионалне таленте, саопштено је из ПР менаџмента Mamula Island.

Мамула хотел-оствро је тако отворио љетњу сезону, али и своја врата, за сусрете умјетничких талената различитих нација и култура.

Цијењени умјетници Ана Првачки, Ирена Хаидук, Анђело Плесас и Милица Јанковић  учествују у једнонедељној резиденцијалној умјетничкој колонији, урањајући у контекст острва, истражујући његову околину, а своје виђење умјетности подијелили су током презентација које његују контемплативни дијалог са публиком.

Након заједничког седмодневног боравка, сваки од четворо умјетника ће се вратити у Црну Гору три пута како би приредио модуларну изложбу која укључује јавне наступе и перформансе. Инспирисане природом, локалном баштином, архитектура, ритуалима и гостопримством ове изложбе ће пружити интерактивне сусрете са посјетиоцима којима је упућен позив да отворе своје видике и осјете дух Мамуле Исланд.

Балкан…Projects непрофитну међународну иницијативу, са сједиштем у Лос Анђелесу, основала је глумица Марија Kаран. Она својом визијом кроз Balkan Projects наставља дугогодишњи рад промоције балканске савремене умјетничке сцене.

– Након миграција по свијету, дошао је ред и на Мамулу и Црну Гору. Посљедњих пар година се осјећа иницијатива да се створи нешто ново. Инспирација је била да и ми донесемо нешто ново, да имамо локалну и глобалну интеракцију. Умјетнике смо одабрали по њиховом сензибилитету, раду и поријеклу који одговарају и острву и нашој иницијативи. Дошли смо да радимо узајамна истраживања. Покушавамо да разумијемо историју, културу, традицију и Црне Горе и острва. Умјетници желе да дају нови поглед на окружење. Циљ је да се формира културни програм који ће бити доступан цијелог љета,како гостима хотела, тако и локалном становништву. Истраживањем острва и околине умјетници ће направити ђела која ће представити током љета. Надамо се лијепој сарадњи и рађању нових идеја – казала је Kаран.

Генерални менаџер хотела Мамула Исланд, г. Хенинг А. Шауб (Хеннинг А. Сцхауб), казао је да се, у сусрет сезони, труде да постану витални дио локалне заједнице, као и културни центар.

– Прошле седмице смо започели са класичном музиком и црногорском поезијом, а данас са нашом предивном сарадњом са Балканским умјетницима који су дио Балкан …Пројецтс, умјетничке заједнице базиране у Београду. Сарадња са њима ће нам омогућити да ујединимо четири умјетника током љета који ће истражити Бококоторски залив током седмице. Умјетнике ће инспирисати Мамула, тврђава, острво и предивна околина и природа да се изразе кроз своју умјетност. Умјетници ће се током љета враћати и презентовати своје стваралаштво на Мамули кроз радионице, размјену искуства са гостима и локалним становништвом који ће бити дио догађаја који ће пратити умјетнике. Мамула Исланд постаје стјециште умјетника који са нама дијеле своју машту и креативни импулс на овом острву нестварне природне љепоте, доносећи јединствено искуство сваком госту и посјетиоцу. Сарадња са Маријом Kаран, која је оснивач Балкан…Пројецтс и која ради са веома искусним тимом, нам значи. Био нам је потребан неко стручан и са идејом и иницијативом да достигнемо квалитет и остваримо оно што смо замислили. Сарадња са њима је веома плодна јер даје шансу и младим талентима из региона да напредују и уче. Умјетници ће посјетити и Цетиње, што је добра прилика да позовемо младе таленте са умјетничких факултета да учествују у радионицама. Сматрам да је то битно и њима, а и нама да подржимо младу и растућу умјетничку сцену у Црној Гори – казао је г. Хенинг А. Шауб ( Hening A. Schaub).

Kалендар изложби обухвата период од јуна до септембра. Током прва два дана јула мјесеца, Ана Првачки ће се вратити на Мамула Исланд и интердисциплинарном и искуственом инсталацијом упутити изазов нашој перцепцији свакодневних рутина и односа према природи. Интердисциплинарна пракса Првачке произилази из личних прича, извора инспирације и проматрања начина на који наша природна околина утиче на све аспекте наших живота.

У августу , од 11-ог до 12-ог, Ирена Хаидук ће истраживати кореографске и звучне елементе балканске усмене традиције и технологије, конструишући необичну екологију слике. Њени програмски радови стварају просторе у којима се слике могу акумулирати током времена на посебан начин, док публика постаје свједок тог процеса.

Од 2. до 3. септембра, Ангело Плесас  ће истраживати сјециште духовности и технологије кроз традиционалне црногорске мотиве и симболе који се налазе у локалној народној умјетности и архитектури.

Током љета, Милица Јанковић ће стварати интерактивну инсталацијукоја ће преклапањем звукова и свјетлосних покрета реаговати на присуство посјетилаца. Млада умјетница са Цетиња је казала да је на Мамули започета дивна сарадња.

  – Инспирација за мој рад ће бити сами простор, историја, култура и сами наративи везани за објекат. Увијек бирам са ким ћу да сарађујем јер је при постављању мојих инсталација важна сарадња и начин на који се људи односе према вама као умјетнику и према вашем раду. Овај пројекат ће до септембра бити активан. Kонкретно инсталација коју будем урадила, биће на Мамули и посјетиоци ће моћи да уживају – казала је Јанковић.

Мамула Исланд је на путу да постане једна од најинтригантнијих дестинација на црногорској ривијери која открива скривене дијелове прошлости и отвара нове перспективе за будућност.

Мамула Исланд је тврђава из 19. вијека обновљена и претворена у софистицирани бутик хотел. Острво смјештено на улазу у Бококоторски залив, локалитет уписан на Листу свјетске баштине УНЕСЦО, мјесто је изузетне природне љепоте, аутентичног духа и богате културне баштине. Хотел поштује успомене на прошлост, али истовремено и отвара врата будућности. Посједује 32 собе и апартмана, холистички спа центар, плажу, базене, ресторане и барове. Сви садржаји су окружени морем и небом, створени да пруже свијет који је другачији од свакодневице.

Видео и фото на серверу Медиа бироа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here