Локална заобилазница око ХН у фази израде главног пројекта, идејни пројекат за државну саобраћајницу

Траса будуће заобилазнице

У оквиру Просторно – урбанистичког плана Општине Херцег Нови, који је у завршној фази измјена и допуна, третирана је и будућа траса заобилазнице од Суторине, преко Мојдежа, Ратишевине, Сушћепана, Требесина, Пода, Сасовића до Зеленике.

„Монтепут“ је организовао тендер, за израду идејног рјешења за дионицу брзе саобраћајнице, од Херцег Новог до Будве, прелазак преко Бококоторског залива. Почетак брзе саобраћајнице је у зони Дебелог бријега, затим иде залеђем Херцег Новог долази до Тивта или Котора и везује се на дионицу, чији је коридор јединствен од зоне Братешича ка Будви. По подацима са ЦеЈН-а, на тендер су стигле двије понуде, једна од колашинске фирме „Viamont“ и подуговарача „Geostandard“, а друга заједничка од Грађевинског института Македоније, дио страног друштва грађевинског института Македонија ДИД у Црној Гори, подгоричког Института за грађевинарство, и подуговарача „Geostest engineering“.

Локалну заобилазницу радиће општина Херцег Нови, док је држава надлежна за брзе саобраћајнице, објашњава за РТХН обрађивач плана, члан Савјета за ревизију Просторног плана у државној комисији, руководилац општинске комисије за ПУП, савјетник за архитектуру и урбанизам у Агенцији за изградњу и развој града, Ранко Ковачевић:

Ранко Ковачевић

– То су два нивоа. Локална саобраћајница је заправо локална улица. Има двије траке и повезује залеђе од Суторине, Требесина, Пода, Сасовића до Зеленике. То је прва фаза. Друга фаза заобилазнице подразумијева да од Зеленике, иде залеђем ривијере и излази на Каменаре. Државна заобилазница, у пуном значењу те ријечи, је на већој висини, него што је општинска, упоредио је Ковачевић.

За брзу саобраћајницу предвиђена је траса Суторина – Мојдеж – Камено – Бијела – Вериге, гдје је (како кажу они што раде просторни план државе), планиран прелазак са једне на другу страну Бококоторског залива.

Мапа заобилазнице

– Они нису дефинисали да ли је то мост, тунел или нешто друго, што мислим да је требало урадити. Због одређеног противљења, како они кажу, организације УНЕСКО, а мислим да тај мост смета домаћима, који су дали предлог да та брза саобраћајница из Сасовића, преко Кумбора, пређе на Луштицу и да иде преко Забрђа према Тиватској општини, сматра Ковачевић.

Предност локалне саобраћајнице – што ће Мојдеж, Требесин, Поди, Сасовићи бити међусобно повезани и директно са магистралом, (док би брзом саобраћајницом било неколико рампи за конекцију са градом). Заобилазница  има више улога, између осталог, би у значајној мјери растеретила саобраћај на магистрали:

-Локална заобилазница,  је улица, има двије траке. Свако из своје куће може да изађе на ту улицу. Заобилажење јесте једна од улога, али није коначна. Она служи да повеже насеља у залеђу, тако да из Мојдежа не мора да се иде на магистралу, па на кружни ток у Мељинама, потом да се пење на Поде или из Зеленике у Сасовиће, чиме се повећава саобраћајна гужва на већ преоптерећеној магистрали. Забилазница ће омогућити да се брже саобраћа из насеља у насеље и да се заобиђу велике гужве на магистрали, посебно током љетне сезоне, оцијенио је Ковачевић.

Брза саобраћајница ће имати четири траке:

– Права заобилазница је ова државна, која има четири траке и на коју не можете да се прикључите у било којој тачки. Прикључак предвиђа да буде у зони граничног прелаза Дебели бријега, негдје на Каменом, у зони Сасовића и Бијеле. Прикључење саобраћајници ће бити омогућено само на четири мјеста. Ми који радимо локални план преузимамо рјешење из државног плана. У државном плану, постоји дискусија око тога шта је боље, шта нам је потребно, јер у залеђу Општине, треба да иде Јадранско-Јонски ауто-пут. Питање је ако се тај ауто-пут уради и на себе преузме транзит, да ли ће нам требати брза саобраћајница. Ја сам до сада био убијеђен да неће. Уважавам и колеге, који су става да ће нам требати брза цеста. Нека се да приоритет ауто-путу, па када се уради, знаћемо да ли ће нам требати брза саобраћајница, става је Ковачевић.

Подсјећамо, да је урађено идејно рјешење за прву фазу локалне заобилазнице око Херцег Новог, што је презентовано Општини. Надлежне службе општине су дале изјашњење, а било је и корекција на то рјешење. За израду главног пројекта, раде се геолошка истраживања и геодетска снимања будуће заобилазнице око Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here