Током ове године осам зграда добиће љепше фасаде

Општина Херцег Нови ће током ове године суфинансирати уређење фасада осам зграда које су испуниле услове јавног позива, а буџетом је у ове сврхе опредјељено 150 хиљада еура. На фасади зграде у улици Мића Вавића радови су у току, док ће остале бити обновљене послије љетње сезоне.

Како за РТХН прича Никола Самарџић из Агенције за изградњу и развој, овогодишњи јавни позив наишао је на велико интересовање, а реализација је започета на згради у Улици Мића Вавића, док ће остале бити завршене након љетње сезоне.

Никола Самарџић, Агенција за изградњу и развој Херцег Новог

– На том јавном позиву пријавило се 10 зграда, односно 10 скупштина станара испунило је пријемни образац, од чега осам испуњава услове. Најважнији услов је да се скупи 50% средстава, јер Општина учествује са других 50%. Тако да је осам зграда испунило те услове и оне ће бити урађене ове године – наводи он.

На прошлогодишњем позиву, како је информисао, услове је испунило шест стамбених зграда.

– У претходној години урађене су три, двије почетком 2024. Остала је још једна у оквору пројекта из 2023. године. Задовољни смо одзивом. Људи се већ интересују за наредну годину, како би уредили своје фасаде, уљепшали амбијент у којем живе, као и цијели град – истиче Самарџић.

За суфинансирање се углавном пријављују скупштине станара зграда које су старије од 35 година.

– Могу рећи да је то јако добра пракса која ће бити настављена и у будућем периоду. Апелујем на све грађане који живе у зградама, а нису задовољни својим фасадама, да се организују и скупштине станара да прикупе средства. Општина је ту да тих 50% дотира, тако да сви заједно уредимо фасаде и уљепшамо град. Морам истаћи да је било доста питања за демит фасаде, гдје иде стиропор, али то не радимо, само мрежица, љепило и фасадни материјал, однсно кречење – појаснио је он.

У 2023. години су обновљене фасаде зграда у улицама Пете црногорске бригаде бр. 7, Прве бокешке бригаде 64, ул. Ново место бр. 13. Такође су завршене двије фасаде које су прешле из 2023. године и то у ул. Прве бокешке бригаде 34, Пете црногорске бригаде бр. 5 и ускоро ће бити завршена обнова фасаде у ул. Браће Педишића 29 у Мељинама ,која је такође прешла из 2023. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here