„Љубавни кабаре“ на 29. ХАПС-у: Музика и поезија за душу освојиле новску публику

Емотивно, носталгично и са пуно душе, тако би се могла описати атмосфера у новској дворани Парк током извођења музичко-поетске представе “Љубавни кабаре” у оквиру 29. Херцегновских априлских позоришних свечаности.

Од прве нумере „Ђелем ђелем“ коју је запјевала Љиљана Стјепановић, а потом једнако срчано наставили Мина Лазаревић и Раде Марјановић, низали су се аплауз за аплаузом. Услиједиле су ромске и староградске нумере, као и антологијске мелодије попут „Мило моје“ Бисере Велетанлић.

Поезију Мике Антића и стихове Ђорђа Балашевића казивао је надахнуто Владимир Посавец Тушек, а Јесењина Раде Марјановић. Нису изостали ни текстови Мома Капора, пјесме Томе Здравковића, Силване Арменулић…

Освједочени бардови глумачке вјештине, уз пратњу бенда Позоришта на Теразијама (Тања Радуновић, Дејан Стојадиновић и Зоран Ковачевски), присутне су освојили добром енергијом, хумором и чистом емоцијом, па су и читаве пјесме пропраћене аплаузима, а оцјена публике за „Љубавни кабаре“ је високих 4,85.

Како је казала глумица Љиљана Стјепановић, сви актери на бини били су срећни што публика добро реагује.

Љиљана Стјепновић, глумица

– Добили смо још већу снагу и са још више љубављу радили. Није ми први пут да наступам за ову божанствену публику и поново сам одушевљена. Дајте нам мало музике, да нам душе запјевају, да будемо сви срећнији и да се више волимо – истакла је она.

Стјепановић је похвалила концепт „Позориште и музика“ под којим се ХАПС одржава другу годину заредом.

– Сви смо чланови Позоришта на Теразијама, које се бави искључиво мјузиклом и нама је то врло блиско, а још ако кабаретска сцена заживи, онда је то још већи погодак што се нас тиче, који волимо да пјевамо и причамо духовите ствари, а мислим да је то народу потребно и зато су се овако смијали и реаговали. Доста нам је проблема, беспарице, треба мало да се опустимо, мало да уживамо једни у другима, а вечерас смо заиста уживали – казала је Стјепановић.

На 29. ХАПС-у нас у понедјељак, 24. априла, а поводом Свјетског дана игре, публику очекује плесна представа „Игра с митом” Ансамбла слободног плеса Либерденс (Liberdance) из Загреба и Института за уметничку игру из Београда (пратећи програм), у дворани Парк од 20 часова.

Институт за уметничку игру из Београда прва је институција те врсте у региону која пружа школовање у области високо професионалне умјетничке игре. Либерденс је умјетничка организација из Загреба која се бави едукацијом, продукцијом и постпродукцијом на подручју савременог плеса и позоришта. У њиховој креативној сарадњи настала је „Игра с митом”.

Надахнути кореограф Александар Илић са пет играчица: Катарином Бућић, Мионом Петровић, Наталијом Трифуновић, Катарином Илијашевић и Јованом Грујић иронично се, кроз игру и покрет, поиграва са митом. Идеја за представу настала је по мотивима књиге „Јосип и његова браћа”, њемачког нобеловца Томаса Мана, као једног од најважнијих дјела која говоре о емиграцији у доба највеће свјетске кризе. Адаптацију музике потписује Георг Драушник.

– У времену када поново живимо у изазовима насталим са глобалном пандемијом, у плесној адаптацији библијску причу постављамо у реалност, користећи савремена средства митологије, психологије, филозофије, археологије, религије и филологије – објаснио је Александар Илић.

Сврставајући ову представу у пратећи програм, ХАПС жели да херцегновској публици представи Наталију Трифуновић, која је у нашем граду стасавала на плесној сцени, као формираног плесача. Она је завршила школовање и успјешно закорачила у професионалне воде. Са истом мотивацијом гостовање подржава Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.

Главни програм ХАПС-а затвориће у уторак, 30. априла „Јелена Савојска”, копродукција КИЦ „Будо Томовић” Подгорица, КЦ „Никола Ђурковић” Котор и Корифеј театра из Колашина за коју текст потписује Марија Сарап, режију Зоран Ракочевић, а играју Јелена Ђукић и Бојан Пеко Минић, који је и аутор музике.

Копродуценти 29. ХАПС-а су Херцегновско позориште и Јавна установа културе Херцег фест, а покровитељ Општина Херцег Нови – Секретаријат за културу и образовање.

Реализацију фестивала помогли су и бројни партнери, чиме је и локална заједнице пружила подршку манифестацији која траје готово три деценије. На списку пријатеља ХАПС-а су: Институт „Др Симо Милошевић” Игало, апарт хотел Катуњанин, коноба Крушо, Градска кафана, бистро Кантина 65, снек бар Вагон, кафе пицерија Бока, коноба Шквер, цвјећара Мирта, цвјећара Вивалди, ресторан Бабић, ранч Арyен и бар “Маисон ду монде”.

Медијски спонзори фестивала су: Радио телевизија Црне Горе, Прва ТВ, Радио телевизија Никшић, Радио Тиват, Новски портал, Дневне новине Дан и Радио телевизија Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here