Љубав, пажња и њега свако дјете изведу на пут

Свако дјете треба љубав, породицу и дом. Наши грађани чешће се опредјељују да усвоје дјете, но знатно мање људи се одлучи за хранитељство. Међу ријеткима који су се одлучили на тај племенити и хумани корак је Нада Брајковић, мајка четворо одрасле дјеце, породична хранитељка, кроз чији дом је до сада прошло и одрастало осморо дјеце без родитељског старања.

Да помогне дјеци без родитељског старања одлучила је 2015. године, када се и обратила Центру за социјални рад, завршила обуку и добила лиценцу за хранитеља, прича за РТХН Нада Брајковић.

Нада Брајковић, породична хранитељка

-Социјални радници обављају провјеру, обилазе мјесто становања да виде какви су услови. Потом треба припремити одређену документацију и након одређеног времена можемо примити дјете. Ријеч је о ургентном хранитељству, некад је потребно да се дијете удоми одмах по позиву из Центра за социјални рад, казала је Брајковић.

Кроз кућу Наде Брајковић прошла су дјеца свих узраста, од бебе од три мјесеца до тинејџера од 16 година.

-Са старијом дјецом која су у пубертету трудим се да што више разговарам. Сва дјеца могу да се изведу на пут, ако им се пружи и мало његе, љубави и пажње. Имам заиста и подршку Центра за социјални рад, увијек смо у контакту, обавјештавам их о свему што се дешава, о промјенама код дјетета, а редовно нас и обилазе. Дјеца понекад имају контакт и са родитељима, рекла је Брајковић.

Како додаје, у једном тренутку је у кући било четворо дјеце, беба и троје адолесцената.

-Дјеца се међу собом добро слажу, а ја се трудим да се према свима једнако опходим. Тренутно је код мене дјечак скоро три године, а биће и дуже, док не заврши средњу школу. За дјецу се јако везујем. Често их, када оду, обилазим, посјећујемо се, а чујемо се и телефоном, наводи Брајковић.

Овим хуманим радом, наставиће да се бави и даље, јер како каже, највећи је успјех када види како дјеца стасавају у добре младе људе.

Опширнију причу са Надом Брајковић погледајте у емисије „Новско поподне“ РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here