Лабораторија за археологију поморства шири визију на Јужни Јадран

Капитализација WRECKS4ALL пројекта на IPA South Adriatic програму у оквиру Лабораторије за археологију поморства, шири визију на Јужни Јадран, саопштено је из Поморског факултета Универзитетa Црне Горе.

Подводна културна баштина је важан ресурс ронилачког туризма чији развој директно доноси друштвено-економске бенефите приморским заједницама. Њена атрактивност, културна и историјска вриједност доприноси регионалној културној кохезији и прекограничној сарадњи.

WRECKS4ALL пројекат је поставио нове регионалне стандарде доступности подводног културног насљеђа кроз дигитализацију и подстицање развоја ронилачког туризма. Примјеном дигиталних технологија у WRECKS4ALL собама виртуелне реалности и WRECKS4ALL апликацијом за мобилне уређаје, пројекат је учинио подводну културну баштину Јадрана доступну сваком човјеку. Препознат је као један од најуспјешнијих пројеката кофинансираних од стране Европске уније на ИПА Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора 2014-2020 програму. Успјешном имплементацијом пројекта Универзитет Црне Горе је основао Лабораторију за археологију поморства као подршку одрживости резултата и њихове даље надградње.

WRECKS4ALL визија доступности атрактиве подводне културне баштине подржана је кофинансирањем пројекта WRECKS4ALL 2.0 „Капитализација преношењем на нове територије  модела за заштиту подводног насљеђа кроз његову дигитализацију и валоризацију као нове туристичке понуде“ на IPA South Adriatic program. Пројекат ће се реализовати током 2024. године кроз конференције, Б2Б састанке, курс подводне археологије и дигитализације подводне културне баштине у Црној Гори, Албанији и Италији.

Лаборатoрија за археологију поморства, Поморског факултета Котор, Универзитета Црне Горе ће, као водећи партнер, пренијеће искуства и моделе добре праксе развијене кроz WRECKS4ALL пројекат на државе и регије јужног Јадрана помоћу партнерског конзорцијума који чине општина Влора из Албаније, Универзитет Саленто из Пуља регије и општина Кампомарино из Молисе регије из Италије. Тотална вриједност пројекта је 187,096.68  еура. Пројекат ће трајати годину дана.

Лабораторија за археологију поморства је, захваљујући капацитетима развијеним кроз WРЕЦКС4АЛЛ пројекта током 2023. године, наставила са изградњом капацитета за документовање и популаризацију подводне културне баштине Црне Горе, саопштавају из Универзитета Црне Горе.

   https://www.ucg.ac.me/objava/blog/617006/objava/177245-laboratorija-za-arheologiju-pomorstva-siri-span-class-cyrlatignore-wrecks4all-span-viziju-na-juzni-jadran

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here