Kртолијада на Каменом окупила бројне посјетиоце и излагаче плодова новског залеђа

У оквиру Сајма домаће кртоле и осталих плодова јесени на Каменом се одржава прва „Кртолијада“ у Црној Гори. Посјетиоци су у прилици да дегустирају разна јела од кромпира, од оних традиционалних, карактеристичних за херцегновско залеђе, али и  производе произвођача и газдинства из Никшића и Требиња.

Прва „Кртолијада“ одржава се у порти Цркве Св. Јована на Каменом, у организацији Агенције за развој и заштиту Орјена уз подршку Мјесне заједнице Камено – Жлијеби, Туристичке организације Херцег Нови и Општине Херцег Нови.

Бојана Вуковић, в.д. директорица Агенције за развој и заштиту Орјена казала је да се други пут ове године окупљају у прелијепом амбијенту порте Цркве Св. Јована на Каменом, коју им је уступила Миртополија црногорско приморска.

Бојана Вуковић

– Чувена орјенска кртола је најзаступљенији пољопривредни производ у залеђу нашег града. Кртола се може наћи на штандовима пијаца широм Боке и шире. Захваљујем се нашим пријатељима и партнерима из Никшића и Требиња који су нам се придружили и подржали нас у овој манифестацији и њиховим излагачима. Они су својом понудом обогатили наш сајам. Посебно се захваљујем нашим излагачима из херцегновског залеђа, који су нам, осим пољопривредних производа, припремили разне кулинарске специјалитете од кртоле за дегустирање.

Манифестација  има за циљ развој гастрономског туризма и подршку пољопривредним произвођачима и локалној заједници, казала је Вуковић.

Излагаче и госте је поздравио предсједник Мјесне заједнице Камено-Жлијеби Горан Становчић. 

-Поздрављам све учеснике сајма, произвођаче који су изложили своје пољопривредне прозводе, а посебно госте овог сајма, уз жељу да уживају у дегустацији, како специјалитета од кртоле, тако и остале домаће хране. Уз сајмове које организујемо на прољеће, ово је већ осми традиционални сајам домаће трпезе. Желим да тако и наставимо, да буде што више и излагача и гостију и да сви уживају у овом прелијепом амбијенту порте цркве Св. Јована.

Први пут на сајму у Црној Гори је и Газдинства Драпић, које се налази се у селу Дријењани, Попово поље. Домаћица Обренија Драпић представила је газдинство које се углавном бави бави пчеларством, производима од меда.

-Имамо огромни пчелињак. Правимо имуномед, полен, прополис, мед са кадуљом, циметом, орахом, ђумбиром. Осим свих производа од меда, правим од свега што нађем из природе ликере, сокове, сирупе и чајеве од љековитог биља. „Кртолијада“ je oдлична је идеја, јако ми се свиђа, a први пут сам на неком сајму у Црној Гори, мада имамо јако пуно муштерија у Црној Гори. Јако ми је драго што сам данас овдје, овo су дивне прилике за дружење и размјену искустава.

Из Требиња су на „Кртолијади“ своје производе представила и газдинства: Шегрт, Рашевић, Лојпур и Чолић, као и „Херцеговачка кућа“, а из Никшића су учествовали Здравко Ђуровић и Саша Јањушевић. Из Херцег Новог су на сајму учествовали: Светлана Становчић са Каменог, Јелена Косић са Мокрина, Весна Радовић са Ситнице, Бранко Паликућа са Врбања, са Крушевица: Сандра Павловић, Радмила Дабовић, Драгана Муришић, Ана Марија Томашевић и Весна Радовић, као и НВУ „Руке“ из Херцег Новог.

 

КУД „Слога“

У оквиру манифестације уприличен je и културно-умјетнички програм са наступом КУД Слога из Ђеновића и женске клапе „Лира“ из Херцег Новог, као и изложба пригодних фотографија херцегновског залеђа аутора Жељка Старчевића.

 

Такође,  је организован и кутак за дјецу са тематском радионицом и анимацијом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here