Комненовић: Проблеми са просторном документацијом и катастром у Општини Тиват

Жељко Комненовић, предсједник Општине Тиват

На формирање Владе  чекају и бокељске општине како би могле наставити са  рјешавањем бројних проблема, првенствено, оних који се односе на уређење простора и сређивање планске  докуменатације. Ситуација је забрињавајућа,  ако се узме у обзир чињеница да општине остају без важећих планова 1.октобра и да неће моћи издавати урбанистичко техничке услове за градњу.

Предсједник општине Тиват Жељко Комненовић, гостујући у емисији „У четири ока“ на РТХН казао је да Тиват још увијек нема уређену просторну документацју, да се  измјене и допуне ПУП-а раде двије године, а да се није одмакло од почетка, док се у општини Херцег Нови већ завршавају. Комненовић напомиње и да Општину Тиват не кочи само ПУП него и  ДСЛ 2223 Жупа, гдје покушавају двије године да  уцртају  локалитет школе и да се инвеститору дозволи градња  на најбољем дијелу обале који посједују. Напомиње да је ДУП Лепетане напуштен, иако је скоро 80 одсто завршен а све због тога што општине немају неопходну институционалну подршку.

Комненовић каже да Општина Тиват има огромне проблеме са катастром и да годинама инсистирају на промјени кадрова. Напомиње да је у тиватском катастру  огроман број неријешених предмета не само општине већ и стратешких инвеститора, који реализују пројекте Порто Монтенегра и Луштица беја.

– Ми у Тивту имамо најгори катастар јер систем чине људи. На сљедећој сједници  СО Тивта,  21. септембра, биће информација о корупционашкој афери због које смо поднијели кривичне пријаве против бившег предсједника Општине Синише Кусовца и тадашњег општинског руководства. Воде се два процеса, један пред СДТ-ом због  злоупотребе службених овлашћења, а други пред  Основним судом у Котору  за ништавност цијелог поступка приватно – јавног партнерства изградње зграде код хотела Тиват, огромних габарита гдје је општина уложила двије трећине, парцелу  земљишта површине 3.600 квадрата и опростила 800.000 еура комуналија, а добила осам станова, два пословна простора и пијацу у подрумском дијелу, казао је Комненовић.

Он додаје да су покренули цијелу процедуру јер је тај поступак одрађен тако да су локална власт 2020. године и тадашњи предсједник, анексом Уговора овјереним код нотара, мимо Скупштине општине Тиват дозволили промјену  којефицијената и изграђености на уштрб општине а у корист инвеститора.

– И сада умјесто да  катасатар сачека одлуку Суда у ситуацији смо да катастар заказује усмену расправу о укњижби читаве зграде. Општина је сад у позицији да ако не пристане на укњижбу пријете јој тужбе људи, који су купили те станове а ако пристанемо донекле ћемо аболирати актере ових корупционашких афера.  Имали смо састанке и у сталној смо комунакацији  са директором Управе за имовину, али се то не може ријешити док не дође до кадровских промјена. Добијамо одлуке гдје се штите сумњиви инвеститори са, у најмању руку сумњивом прошлошћу, а општина треба да буде жртва неких таквих радњи што је ужасно, оцијено је Комненовић.

Он истиче да ниједна оптшина не може да ради без „светога тројства“, катастар, градски архитекта и градски урбанизам, а без планова све општине су мртве и не могу да реализују пројекте.

– Ми сад треба да причамо о стратешким инвеститорима који треба да улажу у острво Свети Марко и Луштицу беј, а нико од њих неће да инвестира, док  то не буде транспарентно. Са ових позиција ми се сад боримо да заробљене институције, буџетске линије, заробљени општи капитал који припада свим грађанима, свим пореским обвезницима да вратимо граду и грађанима,  како би их користили као опште добро а не личном богаћењу разних бизнисмена из прошлог вијека јер њихови су пипци и  даље веома јаки на пољу бројних пројеката.

Без подршке правосуђа, државних институција и министарстава не можемо ништа, истиче Коменовић.

Шта је дефинисано у коалиционом споразуму који је Народ побјеђује потписао са Покретом Европа сад уочи парламентарних избора, због чега се залажу за трансформацију Морског добра и када ће бити настављена изградња булевара Тиват – Јаз, погледајте у емисији „У четири ока“, уреднице Нине Алорић.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here