Ковачевић: План развоја Института не базира се само на норвешком програму који смо можда изгубили

др Зоран Ковачевић, извршни директор Института Игало

Једна од првих информација која је дочекала новоизабраног извршног директора Института Игало, Зорана Ковачевића а коју је незванично добио, је да ће за наредну годину вјероватно бити отказан Норвешки програм.

-Још увијек нисам ушао у папирологију Института али ту информацију која је за неке неке била мање, а за неке више очекивана, добио сам незванично.  Не бих волио да је то тако и да је та информација истинита, али бојим се да јесте тако, тако да је то један од додатних изазова који чека наш колектив у наредном периоду, казао је Ковачевић за РТХН.

Он је прокоментарисао и процедуру на којој је изабран данас за извршног директора.

-Јавни конкурс је био расписан и трајао је 15 дана од дана објављивања. Одбор је донио једногласно одлуку о расписивању конкурса међутим у међувремену иако је Одбор донио једногласно одлуку о расписивању конкурса, поједини су поднијели оставке. Данас је на сједници био кворум и био сам позван као кандидат да изнесем свој план перцепције садашњег стања и визију за опоравак Института и излазак из кризе. Тај сам план срочио и изнио. Нажалост нисам имао ову информацију везано за Норвежане, али план се не ослања само на норвешки државни програм,  него на већи дио теза које су оствариве и условљене и другим стварима који отежавају редовно пословање института.

Вјерује да је план добар, међутим очекује да ће  наићи на разумјевање власника поготово већинског власника, државе,  са економског аспекта да је Институт производ који вриједи и може да има добар пласман на захтјевним западним тржиштима.

-Тако да у том смислу и инвестирање у опоравак Института је исплативо и, поред оног емпатијског дијела у којем ми лијечимо грађане Црне Горе у терцијалној здравственој заштити, почевши од оних најмлађих до најстаријих категорија, мислим да Институт има јако добру економску перспективу ако се сагледа са правилног аспекта и ако се то представи онима који доносе одлуке.

На питање нашег новинара шта ако Институт Игало у потпуности остане без програма лијечења норвешких пацијената, Ковачевић је подсјетио да Институт није увијек имао норвешки програм и поручио да постоје начини на које се треба борити за производ какав има Институт.

-Треба бити реалан. Институт је данас у најтежој ситуацији од оснивања. То није неко маскирање стварности, него је то стварно тако. Међутим, они када су га оснивали нису имали норвешко тржиште. Деведесетих година завријеме санкција нисмо имали норвешко тржиште. Пронађени су модели дасе превазиђу и ти проблеми и да Институт ради у овим и у оним околностима. Норвешко тржиште јесте један од најзначајнијих партнера Института – овај уговор са државним програмом Норвешке, међутим постоје и друге околности, постоје јефтине авио компаније које од прошлог љета возе и покривају тржиште Норвешке и Скандинавије, постоји и нова информација да је „Рајан ер“ отворио нову базу у Чилипима гдје је Институт најближа локација аеродрому Чилипи а ту се очекује 600 000 нових путника, постоје многе маркетиншке методе од дигиталног маркетинга и приступа свим корисницима широм свијета који су заинтересовани за услуге Института. Значи, не треба се предавати, треба се борити, поготово ако неко вјерује да је то производ који има перспективу. Не бих га доводио у поређење са било којим другим производима у Црној Гори који су спашавани а који су можда економски били упитнији од овога какав има Институт Игало, поручио је Ковачевић.

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here