Конференција “Будућност јадранске прошлости“ успјешно завршена

Конференција WRECKS4ALL 2.0 “Будућност јадранске прошлости “ одржана је недавно  у Котору, остављајући учеснике инспирисане да наставе да раде на туристичкој валоризацији подводне културне баштине.

Догађај, који је организовала Лабораторија за археологију поморства, Универзитета Црне Горе, представио је револуционарне пројекте о подводној културној баштини и развоју одрживог туризма дуж Јадрана.

Истакнути лидери подводне археологије и управљања културним насљеђем, из различитих јадранских земаља, окупили су се у Котору, како би подијелили своја искуства и иницијативе. Конференција је почетак пројекта WRECKS4 ALL 2.0, суфинансираног у оквиру IPA програма IPA South Adriatic. Била је поприште размјене идеја и стратегија за очување, промоцију и управљање подводном културном баштином. Врхунац конференције су два видео рада, који су сажели суштину и достигнућа догађаја.

Видео радови представљају заједничке напоре археолога, туризмолога и локалних заједница, као и примјере најбољих пракси у очувању културног насљеђа. Заронивши у разнолике иницијативе представљене од истакнутих говорника из цијеле јадранске регије, видео радови пружају јединствене увиде у валоризацију подводних предјела Јадрана.

Док се завјесе спуштају на Конференцију  WRECKS4ALL 2.0 “Будућност јадранске прошлости”, одјекује сачувана прошлост, инспиришући будућност укоријењену у заштити и туристичкој валоризацији подводног културног насљеђа.

Нека сачувана прошлост инспирише будућност!

Универзитет Црне Горе

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here