Радови на колектору, пумпним станицама и постројењу

Пумпа колектора у Мељинама

У Друштву за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре очекују да ће Управа за капиталне пројекте убрзати поступак око расписивања тендера за комплетну реконструкцију постројења у Мељинама.

Директор Друштва Милан Зарић, коментарише за РТХН да су им средства око пет милиона еура, колико им је намијенило Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера, неопходна  за комплетну реконструкцију постројења за пречишћавање отпадних вода:

Милан Зарић

Имамо сада случај да нам држава помаже, конкретно, министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера, преко Управе капиталних пројеката-

– Чули смо званичну изјаву да ће нам финансирати реконструкцију постројења, која је према идејном пројекту процијењена на 4,9 милиона еура, а она ће бити сигурно, мање. То је пројектно – инжењерска цијена опреме, коју треба уградити и све оно што је неопходно урадити. Управа ће расписати тендер,за реконструкцију постројења, казао је Зарић.

Зарић наводи да ће поступак расписивања тендера потрајати, као и доношење одлуке о извођачу радова:

– Ако то буде у идућем мјесецу, могло би се догодити, да реконструкција крене почетком јануара наредне године. Доста су компликоване правне процедуре. Зато смо предузели низ активности, оно што можемо да урадимо, да се не понови ни прошла али ни претходне године, када је долазило до појаве непријатних мириса, очекује он.

Расписани су тендери. У току су припремни радови на постројењу за пречишћавање отпадних вода, колектору и пумпним станицама.

– Због бирократског и компликованог система неки тендери који вриједе око 20 000 еура, и који су могли да брзо буду завршени, трајали су три мјесеца. Замислите само колико ће трајати поступак гдје је већи новац у питању, гдје су милионски тендери. На тендеру је обично пуно учесника и када се уђе у правну процедуру жалби, онда се свако може жалити, што у већини случајева пролонгира цијели процес. По критеријуму оцјењивања и бодовања, комисија одређује коме ће да повјери посао, и то треба направити тако да се може неко жалити, али да то не утиче на онога ко је изабран на тендеру и ко ће да ради. Тај процес углавном траје дуже вријеме, док је цијели посао „заробљен“. И да не буде жалбе не може се најповољнији извођач изабрати прије новембра. Знајући како то функционише, не знам зашто три мјесеца, након објављеног тендера, треба комисији да донесе одлуку, оцјењује Зарић и додаје да овај гест Владе треба цијенити, јер смо ми увијек били по страни, када је требало помоћи Херцег Нови, подсјећа он.

Зарић напомиње да паралелно са постројењем треба реконструисати и колектор, како би цијели систем функционисао и да не би дошли у ситуацију, као што је била ранијих година, јер такву агонију са непријатним мирисима најбоље знају грађани и гости, посебно, током љетне сезоне.

Коментарише, пропусте и грешке у извођењу пројеката у претходном периоду:

– Ријеч је о европским компанијама и банкама, као што је њемачка КФВ (KFW) банка, којa финасира лоше пројекте, као што је колектор. Много је разлога зашто је то тако…можда је недовољна заштита. Када се појаве на подручју као што је наше, они имају већу заштиту од оних који су их довели код нас и да пласирају свој капитал и финансирају такве пројекте, заштићени су од своје амбасаде и других. Исто је било и у Будви за њихов пројекат постројења и канализације и у другим градовима у Црној Гори. Ми смо поред еколошке и здравствено угрожени због потешкоћа у функционисању  рада Болнице у Мељинама, указао је Зарић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here