Међународна научна конференција истраживања материјала и ове године у Херцег Новом

Јубиларна 25. YUCOMAT научна конференција, која се традиционално одржава у Херцег Новом, у организацији Друштва за истраживање материјала Србије, и ове године биће одржана у хотелу Хунгест Сан Ризорт на Топлој. Овај престижни скуп у Херцег Новом годинама окупља најеминентније свјетске научнике из различитих области нанотехнологија, међу којима и нобеловце.

Предсједник Друштва за истраживање материјала Србије проф. др Драган Ускоковић у име Организационог одбора конференције, саопштио да ће се 25. јубиларна YUCOMAT конференција одржати као заједнички догађај са 13. Свјетском конференцијом округлог стола о синтеровању (KSIII VRTCS 2024), од 2-6. септембра, у хотелу Hunguest Sun Resort, на Топлој.

Проф. др Драган Усковковић

– Од 02. септембра дочекаће нас сјајна церемонија отварања, реномирани пленарни говорници, усмене и постер сесије везане за савремене програме из области напредних материјала и нанотехнологија, науке и технологије синтеровања као и атрактиван друштвени и културни програм, до церемоније затварања 06.септембра.

YUCOMAT 2024. се састоји од разноврсних научних сесија које покривају све теме науке о материјалима и инжењерству, синтезу и обраду материјала, њихов састав и структуру, својства и понашање, функције и могућности као и примjену тог знања о материјалима на различите финалне производе.

Економски просперитет, квалитет живота и здрава животна средина уско су повезани са унапређењем постојећих и развојем нових материјала и технологија обраде. Ова побољшања и развој могу у великој мери допринијети националним приоритетима: уштеда енергије, заштита животне средине и здравља, храна, информације и комуникације, инфраструктура, транспорт…

Овај догађај је одлична прилика да се јавности саопште најновији налази истраживања са широком публиком, промовише размјена знања и умрежавање у области науке о материјалима. Поздрављамо доприносе свих академика, научника, инжењера, научника, индустријалаца, истраживача и студената, саопштио је у име Организационог одбора заједничке конференције YUCOMAT & КSIII VRTCS 2024. Херцег Нови, проф. др Драган Ускоковић.

У организацији су Друштвo за истраживање материјала Србије и Међународни институт за науку о синтеровању.

Подсјећамо, да је ријеч је о комплементарним наукама  из свијета наноматеријала, без којих не би било ни савремених достигнућа у нуклеарним, космичким технологијама, астро-физици, медицини, информационом сектору и свим другим областима и програмима, који доживљавају револуционарни преображај. Те научне конференције су почеле давне 1969. године у некадашњем Нуклеар центру у Херцег Новом. Од почетка је присутан проф. др Драган Ускоковић предсједник Друштва за истраживање материјала Србије, као организатор овог научног скупа, који је допринио да Херцег Нови постане и својеврсни бренд научног туризма.

https://www.mrs-serbia.org.rs/index.php/yucomat/yucomat-2024-xiii-wrtcs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here