Концертом ученика и шпанског виртуоза завршен 16. гитарски фестивал

У завршници ГАСФ-а, на Тргу од музике наступио је виртуоз класичне гитаре Рафаел Агвире из Шпаније, које је учествовао и на мастеркласовима у оквиру гитарских интеграција. 

Према ријечима шпанског умјетника, ученици свирају на одличном нивоу, што му прићињава изузетно задовољство.

– Први пут сам у Црној Гори, а Бошка знам са београдског фестивала. Јако сам срећан што сам овђе у овој земљи која ме изненадила са дивним морем, људима и велика је част затворити овај фестивал. Постоји пуно гитарских фестивала широм свијета и хвала Богу на томе. Највише их је у Шпанији, Латинској Америци, али сада их је све више и у Русији, Азији, сјеверној Европи и Америци. Увијек је право вријеме да се промовише гитара јер је тако популаран инструмент и повезује људе. И у овом региону постоји велика свирачка традиција, као и бројни фестивали казао је Агвире.

У оквиру гитарских интеграција са ученицима класичне гитаре, уз шпанског вируоза, радили су и гитарсти из Црне Горе.

-Овај фестивал је један од највећих у Европи и заиста је велика част бити један од учесника и одржати солистички концерт на фестивалу. Неизмјерно лијепо искуство, јако сам срећан због цјелокупног доживљаја, истакао је професор гитаре Петар Добричанин.

Посљедње вече ГАСФ-а посвећено је традиционално гитарским интеграцијама и презентацији младих црногорских гитариста уз подршку Европске куће у Подгорици.

Саша Палибрк из Европске куће у Подгорици  сматра да је битно подржати овакве фестивале да би црногорска култура било адекватно презентовано свијету.

Директор фестивала Бошко Радојковић је истакао да се програм за наредни фестивал увелико припрема, са жељом да се споје различити умјетници.

-План је да на 17. ГАСФ доведемо умјетнике које смо ове године представили у Београду, а то су Мирослав Тадић, ког пубика највише познаје по сарадњи са Влатком Стефановским, затим Бако Јовановић, који на тамбурици свира од класичне музике до џеза. Уз њих је потребан и вокал, а то ће бити Божо Врећо, који је предиван вокал. Поред свих различитих наступа, то ће бити спектакуларан концерт идуће године на Канли Кули, најавио је Радојковић.

Реализацију фестивала помогли су Министарство културе и медија, Општина Херцег Нови, Школа за основно музичко образовање, Делегација Европске уније у Црној Гори, као и бројни спонзори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here